Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Планът на Кремъл за разрушаване на НАТО: Китайски и индийски миротворци в Украйна и следващата цел в Европа

17 декември 2023, 12:00 часа • 18617 прочитания

Как вижда Русия отношенията си с ЕС през следващите години? Или по-точно как възнамерява да използва всичките си ресурси, включително културата, мигрантите, образа на "добрия руснак" и всичко друго възможно, за да разбие единството в ЕС. Това разкрива прелюбопитен доклад, изготвен от Сергей Караганов (включен в списъка със санкционираните лица на ЕС), руски политолог, един от идеолозите на съвременна Русия и член на Руската академия на науките (РАН). С доклада се е запознал украинският Център за национална съпротива.

"Крайната цел на кремълските негодници не е Украйна, а разпадането на НАТО като реванш за разпадането на СССР", пишат от националната съпротива.

Основните моменти в плана на Москва

"Гниещият запад"

Още: Президентският съвет на Путин: Елфите се превръщат във все по-сериозна заплаха за Русия

Според доклада на Караганов и колегите му от Института за научна информация за социалните науки на РАН, в Европа се очакват непопулярни социални реформи поради „застаряването“ на населението, а именно повишаването на средната възраст до 50 години през 2030 г. В същото време липсата на работна ръка ще доведе до увеличаване на мигрантите.

Мигрантите няма да приемат културните ценности на ЕС, което ще доведе до разделение в обществото и ще разруши общата идентичност на страните от Съюза, засилвайки по този начин радикалните настроения. В резултат на това на власт в ЕС могат да дойдат маргинали, които да бъдат под контрола на Москва, и да работят за прокарване на идеята за Русия като алтернатива на либерализма.

Тази раздирана от вътрешни борби Европа ще бъде принудена да се концентрира върху вътрешната си политика и да се оттегли от външната. Според плана на Кремъл ЕС трябва да се раздели на три компонента: ядрото (Бенелюкс, Германия и Франция), полупериферията (южната част на ЕС) и периферията (Източна Европа). В същото време Франция се смята за слабото място на ядрото, съответно планът е тя да бъде разтърсена най-силно.

Създаване на антизападна коалиция

Още: Вой и оставки в Русия: Деца в детска градина получиха свидетелства с украинския герб (СНИМКА)

За разлика от западната дипломация, Москва планира да използва термина "световно мнозинство", тоест държави, които са неутрални към Русия и които тя автоматично включва към съюзниците си. Сред тези страни Русия планира да разпространява антиамерикански настроения, за да създаде единен обединяващ фактор. Същевременно целта е и да се разруши идеята за "зелената енергия", за да се отнеме този "коз" от ръцете на Брюксел.

Въпреки че руснаците нямат съвсем ясни планове за войната в Украйна, те се подготвят след нейния край да въведат в нея миротворци от Китай или "приятелски" арабски страни. По този начин искат да унижат НАТО според собствените си представи.

"Отслабването на позицията на НАТО ще започне в средносрочна перспектива (5-8 години), особено в случай на благоприятен за Русия край на войната в Украйна. Присъединяването на Южна и Източна Украйна (към Русия - бел.ред.) и създаването на демилитаризиран буфер в централната и западната ѝ част с въвеждането там на миротворчески полицейски сили от приятелски държави (китайци, индийци, пакистанци, араби и т.н.), е най-добрият вариант за отслабването на ЕС", пише в анализа.

Още: Макрон към Путин: Не съм си сменил телефонния номер, но не аз започнах война

Война с НАТО

Целият документ е пълен с реваншистките комплекси на авторите му. По-специално, руснаците виждат като една от основните цели на войната "делегитимирането на НАТО". Кремъл активно прокарва идеята, че воюва с НАТО и че го побеждава. Което не пречи на Москва в същото време да се изкарва жертва на агресия.

"Русия е заинтересована в делегитимирането на НАТО, затова в никакъв случай не бива да възобновява диалога с Алианса, което те отново ще предлагат", е записано в документа.

Единствената международна структура, чрез която Москва планира да прокарва маниакалната си визия, остава ООН. Но самите преговори от гледна точка на руснаците трябва да бъдат единствено проформа, тъй като в действителност мирът не ги интересува.

Още: Русия и Сърбия - как едната страна захранва другата с пропаганда

"НАТО в нашите очи е нелегитимна. Няма смисъл да се опитваме да се връщаме в Съвета на Европа – те са полутруп. В Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (OSCE) следва рязко да съкратим представителството си", е отбелязано още в доклада.

За да се засили дискредитацията на НАТО, в доклада се предлага увеличаване на ядрената ескалация за сплашване на европейските страни. Всички провокации на страните от НАТО трябва да бъдат придружени с тезата, че "чл. 5 няма да ви защити" (чл. 5 предвижда влизане на всички страни от НАТО във война срещу агресора).

Никакви преговори с Брюксел, а само с всяка членка поотделно

Караганов и колегите му отбелязват в доклада си, че след края на "горещата фаза" на войната в Украйна не е препоръчително да се осъществяват преки контакти с Брюксел, а всички преговори трябва да се водят с всяка държава членка на ЕС поотделно.

Още: Под носа на Русия: САЩ ще може да разполага войски и оръжие във Финландия

Кремъл планира да търси контакти с недоволните от санкциите страни от ЕС. Преговорите ще трябва да разрушат единството на ЕС и да възстановят доставките на енергийни ресурси от Русия.

Москва ще продължи сътрудничеството и със страните от "периферията" и "полупериферията" на ЕС. Това Москва възнамерява да направи чрез засилване на културното, туристическото и академичното сътрудничество. Т.е. да се увеличат програмите за обмен на студенти, туристическите маршрути и културните проекти. Авторите на доклада не крият, че смятат да използват културата, туристите и науката като мека сила, за да подобрят приемането на Руската федерация сред европейците.

Отделно авторите се надяват да върнат европейския бизнес в Русия, а с него и трансфера на технологии. Според изчисленията им това ще бъде улеснено от пазарната война между Китай и САЩ и политиката на протекционизъм в тези страни, което ще затвори пазарите им за търговия с ЕС.

Какво е подготвила Москва за Източна Европа

Още: Два сценария: Победа на Путин ще е много по-скъпа за САЩ от пълна подкрепа за Украйна

Като цяло Кремъл има концепция за "руската мечта", според която "Русия е страна на цивилизацията", съчетала най-доброто от Азия и Европа. Кремълските пропагандисти планират да популяризират тази концепция в страните от Източна Европа като специално Унгария Москва ще използва като трамплин за това.

В същото време в бъдеще именно страните от Източна Европа с руски марионетки начело трябва да блокират програмата за възстановяване на следвоенна Украйна.

Следващата военна цел след Украйна

Ако всичко върви според плана, описан в документа, руснаците виждат Сувалския коридор като следващата си цел (около 100-километровата сухопътна територия по границата на Полша с Литва, където обаче Русия се надява да може Беларус, нейната съюзничка, да се свърже с Калининградска област – бел.ред.). В Сувалския коридор Русия планира да започне конфликт "под чужд флаг" и да принуди Запада да се съгласи с разполагането на мироопазващи сили от Китай или арабските страни, както и с искането за демилитаризация на балтийските държави.

Още: Кулеба: Европа не може да се защитава без Украйна, защото имаме най-силната европейска армия

Имайте предвид, че самите автори на документа отбелязват, че това са "идеалните условия", посочват от Центъра за национална съпротива. Тоест самите те не вярват, че събитията ще се развият по този начин. Решихме обаче да ви запознаем с тези аспирации на Кремъл, за да разберете плановете на врага и степента му на коварство, допълват те. 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес