Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пиле "Киев": С пиршество Русия отпразнува председателството на Съвета за сигурност на ООН

10 юли 2024, 13:06 часа • 2921 прочитания

Изключителна руска подлост - само ден след смъртоносната атака по детската болница в Киев Москва беше домакин на обяд в чест на руското председателство на Съвета за сигурност на ООН.

В менюто на пиршеството беше включено украинското ястие пиле "Киев" (или пиле по киевски).

Още: Украинската прокуратура: Решението за атаката по "Охматдит" е взето от висшето ръководство на Русия

Пир след обсъждане на атаката по детската болница

На 1 юли Русия пое ротационното председателство на най-важния орган в ООН, съставен от 15 държави членки, пет от които са постоянни представители. Става въпрос за Русия, САЩ, Китай, Франция и Великобритания.

Съветът за сигурност се събра на 9 юли, за да обсъди руската атака по детската болница "Охматдит" на извънредно заседание. Непосредствено след него руската делегация организира празничния си обяд. Снимка на менюто разкрива, че основното ястие е било именно пиле по киевски.

Още: По време на атаката в "Охматдит" 3 деца са били на операционната маса с отворен гръден кош (СНИМКИ)

"Моралната деградация на руската дипломация е очевидна", заяви пред "Укринформ" постоянният представител на Украйна в Съвета за сигурност на ООН Серхий Кислица. Обядът е платен с "кървави пари", добави той.

"Нападението срещу детската болница е и проява на дълбокото презрение на Русия към всякакви мирни инициативи, независимо от техния произход. Тя ще спре да убива и да разпространява насилие само когато не е в състояние да го направи. Този военнопрестъпник (руският представител в ООН Василий Небензя) ще отиде в ада и мястото му там е вечно. Важно е обаче и как той ще бъде изправен на подсъдимата скамейка преди това. Не мога да разбера как може да му стиснете ръката и да приемете покана за обяд с него, платен с кървави пари", написа Кислица в профила си в X.

Още: Президентът на Словакия: Атаките срещу детски болници не демонстрират желание от Русия да води преговори

Русия продължава да отрича, че ракетата е нейна - въпреки доказателствата

По време на извънредното заседание многобройни членове на Съвета за сигурност осъдиха остро ракетната атака на Русия, докато руската делегация отричаше отговорността.

Украинските служби вече доказаха, че ракетата, поразила болница "Охматдит", е руска крилата ракета Х-101. Пропагандната машина на кремълския режим обаче твърди, че става дума за украинска ракета от система за противовъздушна отбрана.

"Ако това беше руски удар, от сградата нямаше да е останало нищо и всички деца щяха да са убити, а не ранени", заяви Василий Небензя по време на заседанието.

Още: Русия ползва западни компоненти за типа ракета, поразила детската болница в Киев (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес