Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Pfizer: Има вероятност от едновременно заразяване с Омикрон и Делта

15 декември 2021, 04:00 часа • 2505 прочитания

Вариантите Омикрон и Делта на коронавируса могат едновременно да инфектират човешките клетки, което може да доведе до появата на нов, по-вирулентен вариант на вируса. Това обяви Пол Бъртън, главен медицински директор на американския производител на лекарства Pfizer, в изказване пред Комисията по наука и технологии на Камарата на общините на Обединеното кралство, предаде БГНЕС.

"Научни изследвания в Южна Африка показват, че хората, особено тези с отслабена имунна система, могат да се заразят с два варианта на вируса едновременно. Това е възможно и в момента, като се има предвид растящото количество заразявания, които наблюдаваме", казва лекарят, цитиран от Daily Mail. Бъртън добави, че едновременното заразяване с двата варианта може да доведе до още по-заразен вариант.

Според експерти, интервюирани от вестника, двата серотипа могат да заразят една и съща клетка и по този начин да мутират, но вероятността за подобно развитие все още се оценява като много малка. Отбелязва се, че по време на пандемията от коронавируси са установени три случая на т.нар. рекомбинация, които в крайна сметка не са довели до появата на нова мутация и не са предизвикали нов пандемичен взрив.

Един такъв случай е регистриран по-рано тази година в Обединеното кралство, когато през януари беше открит вариант на вируса, получен в резултат на сливането на Алфа с B.1.177, открит за първи път в Испания. Докладвани са общо 44 случая на инфекция с мутиралия вариант, но впоследствие той се е "савоунищожил". Вестникът припомня и друга рекомбинация, регистрирана през февруари в американския щат Калифорния, след като Алфа се е слял с вариант на B.1.429, открит на западното крайбрежие на САЩ. В крайна сметка обаче специалистите съобщават за много малко случаи на заразяване с тази вирусната мутация.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес