Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петролен скандал може да свали италианското правителство

06 април 2016, 08:40 часа • 2127 прочитания

Опозиционното в Италия „Движение 5 звезди” внесе в горната камара на парламента искане за вот на недоверие към правителството, предаде БГНЕС.

Опозицията обвинява кабинета на Матео Ренци в „злоупотреба със своите пълномощия и нарушаване на интересите на народа” във връзка с „петролното досие”. В резултат на шумно разследване за разработването на петролни залежи в южната област Базиликата оставка вече подаде Федерика Гуиди, която е министър на икономическото развитие.

В хода на следствието са разкрити сериозни конфликти на интереси. Както се оказа, приетата от правителството поправка, облекчаваща развитието на инфраструктурата за началото на добива, е била изгодна за съпруга на Гуиди. Това е само детайл от сложната афера, който дава повод на опозицията да заподозре правителството на Ренци в подкрепа на международното петролно лоби.

Залежите от петрол и газ в Базиликата са открити още преди няколко десетилетия, но едва от 2008 година започва проучването им. С това се занимава френската компания Total с участието на холандско-британската Royal Dutch Shell. Предвижда се използването на 9 сонди, от които засега се проучват 7.

Непосредствен добив все още не е започнат. Една от причините е липсата на инфраструктура. Правителствената поправка трябва да разблокира дейностите както в самата област Базиликата, така и в пристанището на град Таранто, откъдето би трябвало да се изнася в чужбина италианският петрол.

Матео Ренци твърди, че това е стратегически проект за Италия. Той предвижда инвестиции в размер на 1,6 милиарда евро. Когато започне стабилен добив, се очаква ежедневно да се вадят по 50 хиляди барела дневно, въпреки че специалистите смятат, че италианският петрол не е от най-добро качество и е твърде дълбоко, което усложнява добива му. Не са ясни и точните обеми на залежите.

Показания по това дело даде вече Мария Елена Боски, която е министър на конституционните реформи.

В четвъртък (7 април) ще бъде разпитана Гуиди, която не е сред заподозрените. Сред замесените е мъжът ѝ Джанлука Джемели, когото подозират в корупция. След приемането на поправките той получил поръчка като подизпълнител от Total за над 2 милиона евро.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес