Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петкратен ръст в търговията между талибаните и Русия

16 май 2024, 22:21 часа • 4957 прочитания

Руската федерация значително увеличи търговския оборот с Афганистан. Стокообменът между двете страни е нараснал от около 170 милиона долара до 1 милиард долара през последните две години, съобщи пред руската държавна информационна агенция РИА Новости ръководителят на Руския бизнес център в Афганистан Рустам Хабибулин. Сред основните области на износ и внос той посочи, освен газ и петролни продукти, строителни материали, металообработващи продукти, както и селскостопански стоки.

Още: Талибаните пристигнаха в Русия, за да се борят заедно срещу тероризма (ВИДЕО)

Той смята, че рязкото увеличение на търговския оборот е свързано с края на американското военно присъствие в Афганистан и идването на талибанската групировка да управлява страната. Според Хабибулин САЩ и техните съюзници възпрепятстват активното развитие на икономическите и политически отношения между Кабул и Москва. Той добави, че динамиката ще продължи да се развива в същата посока, обещавайки руски инвестиции в местни проекти в Афганистан. „Това са едни и същи заводи, фабрики, селско стопанство“, уточнява ръководителят на Руския бизнес център в Кабул.

Руски инвестиции в Афганистан

През лятото на 2022 г. талибаните поканиха Руската федерация да участва в изграждането на железопътната линия Термез-Мазари-Шариф-Кабул-Пешавар. Очаква се този участък да бъде част от транспортния маршрут от Индия до Европейския съюз. В началото на миналата година бяха сключени и споразумения за съвместни инфраструктурни и енергийни проекти на стойност около 1 милиард долара.

Още: Първа световна сила призна талибаните като легитимни управляващи в Афганистан (СНИМКА)

Въпреки факта, че талибанската организация е призната за терористична в Русия, руските власти поддържат редовни контакти с ръководството на групировката на власт в Афганистан. Представители на талибаните присъстваха на редица международни събития на високо ниво, проведени в Москва. 

Още: Германия не разбра как талибански лидер дойде да проповядва, нидерландски министър се снима с него

Говорителят на руското външно министерство Замир Кабулов заяви в сряда, че групата, забранена в Руската федерация, не е „враг на Русия“. „Не мога да кажа, че талибаните са станали наш приятел номер едно, но определено не са наши врагове“, цитира думите на Кабулов руската агенция ТАСС. Той отбеляза, че доверието на талибаните в Москва се дължи на тяхното възприемане на Русия като законен наследник на Съветския съюз.

Още: Гутереш към талибаните: Пуснете момичетата обратно на училище

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес