Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петима души влизат в затвора заради атака с киселина срещу известна активистка

07 юни 2019, 07:50 часа • 2020 прочитания

Петима души бяха осъдени на затвор между 3 и 6,5 години за нападението срещу антикорупционната активистка Катерина Гандзюк в Украйна, предаде БГНЕС

Гандзюк почина на 33-годишна възраст, няколко месеца след като мъж я заля със сярна киселина пред дома ѝ в град Херсон. През юли 2018 г. тя получи тежки изгаряния от 30%, а след смъртта ѝ през ноември, съдебно-медицинската експертиза заключи, че е починала от тромбоза.

Организаторът на нападението Сергей Турбин беше осъден на 6,5 години затвор. Физическият извършител на нападението Микита Грабчук получи 6 години. На трима техни съучастници бяха дадени присъди между 3 и 4 години затвор. И петимата обвиняеми се признаха за виновни и сключиха споразумение с прокуратурата.

Според разследването, причина за атаката срещу Гандзюк, която беше депутат в регионалния парламент и съветник на кмета на Херсон, е разобличаване в социалните мрежи на схема за незаконна сеч в Херсонска област.

В Украйна има призиви в медиите и групи във Facebook, които искат допълнително разследване, като много хора не вярват, че петимата осъдени са истинските поръчители на атаката.

Малко преди да почине, Катерина Гандзюк разпространи видео, в което се виждаха белезите ѝ. "Знам, че изглеждам зле, но пак изглеждам по-добре от справедливостта в Украйна", каза младата активистка, която призова гражданите на страната да се борят с корупцията.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес