Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петер Сиярто: Унгария иска Сърбия в ЕС

06 март 2024, 14:27 часа • 1100 прочитания

"Унгария винаги е подкрепяла Сърбия, когато става въпрос за разширяване на ЕС, и би искала Сърбия да стане член на ЕС възможно най-скоро, което би било в интерес и на унгарците от Войводина".

Това заяви днес унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от БГНЕС.

Сиярто заяви, че по време на предстоящото председателство на ЕС унгарското правителство ще се съсредоточи върху ускоряването на разширяването на ЕС и борбата с незаконната миграция.

Още: Унгария и Украйна ще решават заедно споровете за унгарското малцинство в Закарпатието

Грижа за етническите унгарци

На пресконференция с председателя на Съюза на унгарците от Войводина (СУВ) Балинт Пастор, Сиярто заяви, че етническите унгарци са във фокуса на унгарската външна политика.

Ето защо всяка година на срещата на посланиците се кани лидерът на етническата унгарска общност, какъвто беше случаят и тази година, каза унгарският министър на външните работи.

Той поздрави Пастор за представянето на СУВ на изборите в Сърбия през декември и оцени, че резултатите представляват голямо постижение, особено в настоящия период, изпълнен с предизвикателства.

Още: Изпълнихме искането на Унгария за малцинствата: Кулеба с първа среща със Сиярто от началото на войната

"Сърбия, Войводина и СУВ заедно доказват, че правилната външнополитическа стратегия е да се развиват възможно най-добри отношения със съседните държави", посочи унгарският топ дипломат.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес