Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пет варианта за бъдещето - Юнкер официално поиска ЕС да избира

01 март 2017, 17:00 часа • 20142 прочитания

Пет са сценариите за развитие на Европейския съюз, които председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи днес (1 март) пред Европейския парламент. Сценариите са описани в т.нар. бяла книга на ЕС. Тя ще бъде представена на вниманието на Европейския съвет и всички страни-членки на 25 март в Рим, когато се навършват 60 години от подписването на Договора от Рим, с който се полага фактическото начало на Европейския съюз такъв, какъвто го познаваме.

Като грубо описание петте сценария за бъдещето на ЕС са следните - „продължава така, както досега“, „нищо друго, освен единен пазар“, „тези, които искат да правят повече, правят повече“, „да се прави по-малко, но по-ефективно“ и „да правим много повече заедно“, коментира Politico.

Бялата книга започва с увод, в който се признават основните проблеми, разтърсващи основите на ЕС – мигрантската криза, разделението на еврозона и страни извън валутния съюз на ЕС, както и Brexit. Според различна непотвърдена информация от ЕК искат страните-членки сами да изберат един от петте сценария, а не да прехвърлят основната отговорност на Брюксел.

Първи сценарий – да продължим както досега

Според този сценарий са необходими леки промени, за да се поддържа курса. Брюксел се опира на презумпцията, че страните-членки ще са готови да се обвържат още повече с концепцията „единен пазар“, както и да погледнат към някакво общо бъдеще по отношение на военната сфера и всички в ЕС „да говорят в един глас“ по отношение на външната политика. Граничната охрана обаче ще остане главно в ръцете на съответните национални власти.

В сценария безпокойство буди словосъчетанието „европейците ще могат в общи линии да пътуват свободно, без да бъдат спирани за гранична проверка“, което навява мисли, че Шенгенската зона ще си остане непристъпна за някои граждани на ЕС.

Втори сценарий – нищо друго, освен единен пазар

Според ЕК в този вариант ще е лесно да се вземат решения, но много трудно да се изпълняват колективно. Причината – липсата на единно управление на макрофинансово ниво, каквото в момента има в еврозоната. Това може да предизвика повече бюрократични пречки пред движението на капитали и работна ръка – например проверки по границите.

Трети сценарий – тези, които искат да правят повече, правят повече

Тук става въпрос за т.нар. разделяне на коалиции – групи от държави вътре в ЕС, които се обединяват в преследване на общи цели и задоволяване на общи интереси. Според ЕК това неиминуемо ще доведе до различни права за различните граждани на ЕС, но пък очаква да има задълбочаване на развитието на единния пазар. Възможно е обаче да има съюзи във военната област между различни членове на ЕС, а това ще доведе и до други разлики.

Четвърти сценарий – да правим по-малко, но по-ефективно

В случая да се прави повече, но в по-малко области, като бъдат извадени на преден план приоритетни области за сметка на други. Такъв приоритет би била обща охрана на границите, обща външна политика и създаване на единна европейска армия. Иновациите също са считани от Брюксел като приоритетно поле.

Пети сценарий – да правим повече заедно

Най-общо казано – федерация. ЕС ще набира повече средства чрез данъци, еврозоната ще бъде завършена като общ икономически и финансов съюз и ще има единна, европейска политика в областта на търговията и външните отношения. Ще има повече власт и по-бърз темп на решения, вземани от Брюксел, но ЕК признава, че е възможно части от европейското общество да се отчуждят, защото не вярват, че ЕС трябва да отнема суверенитет.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес