Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Песков се видиоти що е демилитаризация, призив в Русия към Путин да се маха от Украйна (ВИДЕО)

18 юни 2023, 10:54 часа • 14109 прочитания

Откровените глупости, които режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на деца руски диктатор Владимир Путин бълва, стигнаха нови висоти. Отдавна познат е и актьорът, който избълва новата порция – говорителят на Путин и на Кремъл Дмитрий Песков.

Путин се оплете: След като Песков отрече, сега излезе, че имало парафиран мирен договор (ВИДЕО)

Пред арабската секция на отдавна спряната в Европа Russia Today, Песков разви тезата, че "специалната военна операция" (така режимът на Путин нарича подпалената от него война в Украйна) постигнала фактически целта си за "демилитаризация на Украйна". Как е станало това ли – Киев вече използвал все по-малко и по-малко собствени оръжия и все повече използвал западни оръжейни системи. С други думи, според Песков цел на Путин като подпали войната в Украйна явно е било да превъоръжи украинската армия с ново, модерно западно оръжие. А изказването на Песков е изрично цитирано от контролираната изцяло от Кремъл руска държавна информационна агенция ТАСС:

Междувременно, до Путин беше изпратено специално писмо заради взрива на Каховския язовир от действащи и бивши руски общински съветници и чиновници от Москва и Санкт Петербург. Писмото е категорично: руските войски да се върнат в общопризнатите от международната общност руски граници и да се допусне хуманитарна мисия на ООН на засегнатата от наводненията контролирана от руснаците украинска територия. Ето и най-важните акценти в писмото:

"Светът знае какво се случва от украинска страна, как върви спасителната операция, каква спешна и дългосрочна помощ е необходима. Много организации, включително ООН, Червения кръст и доброволчески мисии вече се присъединиха, за да помогнат. Случващото се на контролираните само от руска страна територии е скрито от общественото внимание. Информацията, идваща от пострадалите, не оставя надежда за успешна спасителна операция както от хуманитарна, така и от екологична гледна точка.

Съграждани! Това е нашата обща планета. Вашите деца ще пораснат и ще живеят на нея и ще се сблъскат с катастрофалните последици от грешните ви решения след десетилетия. Тези процеси, които бяха стартирани по време на аварията в Каховската ВЕЦ, ще засегнат екосистемите на планетата, живота, здравето и икономиката в продължение на много десетилетия. Настояваме да се даде възможност за организиране на хуманитарна мисия на ООН в засегнатата територия. Предлагаме да приемем протегнатата от света ръка за помощ и да дадем възможност на руските доброволци и международни хуманитарни организации да вършат своята работа.

Също така смятаме за необходимо да спрем военните действия и да върнем руските войски в общопризнатите руски граници. Стига смърт и разруха! Цената на тези грешки е твърде висока. В края на краищата, именно поради действията на президента Путин, започващи от 24 февруари 2022 г., светът трепери от катастрофални събития".

ОЩЕ: Как точно е взривен язовир "Каховка" - най-вероятната версия

Именно в този дух – до какво е довела "специалната военна операция", само че в Донбас и то в Северодонецкия регион, се изказа и руският пропагандист Максим Калашников, който е известен и като приятел на бившия силов министър на т.нар. ДНР и осъден на доживотен затвор на първа инстанция от съд в Хага за свалянето на полет MH17 Игор Гиркин (Игор Стрелков). Калашников публикува кратко видео от опустошеното село Тошковка, Северодонецка област – припомняме, че Северодонецк беше превзет от руснаците преди над една година т.е. те контролират всичко там и носят отговорност за управлението на сринатия регион: "Няма ток, няма условия да се живее. Чух хора да говорят – освободихте ни, от какво ни освободихте? От домовете ни, от парите ни, от живота ли ни? Военна кампания не може да се води така – получавате изгорена земя, а не "освободена територия":

Излезе и ново видео със свидетелства на руски военнопленник за зверствата, които вършат руснаците в окупираните украински земи. Специално в случая става въпрос за Токмак - по думите на военнопленника там чеченците от "Ахмат" са изнасилвали малолетни момичета:

(КАРТА) Колкото до военните действия на фронта, няма някакви големи промени на позиции – нито в Запорожието, нито в Донецка област, с изключение на твърдение на руския пропагандист Семьон Пегов (WarGonzo), че село Пятихатко вече е превзето от украинците - то се намира до Лобково, по направлението от Орехов към Токмак. Потвърждение в своя канал в Телеграм даде и Владимир Рогов, назначеният от руснаците зам.-управител на Запорожка област. Британското разузнаване публикува кратка сводка, според която специално в Запорожието руснаците се отбраняват ефективно, но и те, и украинците търпят много жертви, като руските вероятно стигат пиковите нива от най-жестоките боеве при Бахмут.

Официално обаче украинците нанесоха голям удар в Херсонска област, по руско оръжейно депо в село Риково:

(КАРТА) Интересни новини дойдоха от Авдеевка – за две седмици, с малки и локални контраатакуващи операции, украинците са напреднали с около километър и са отдалечили линията на боеве от най-силната украинска позиция в тила на град Донецк. Това обобщи Виталий Барабаш, ръководител на военната администрация на Авдеевка.

ОЩЕ: Руска радост заради войници на Асад в Украйна, Стокхолмски синдром от ЮАР при руски обстрел (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес