Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Песков: Русия не е замесена в убийството в Берлин

04 декември 2019, 15:19 часа • 2617 прочитания

Русия смята да предприеме ответни действия след експулсирането на служители на руското посолство в Германия, се казва в изявление на руското външно министерство, цитирано от ТАСС и "24 часа".

"Смятаме изявлението на германската страна за експулсиране на двама служители на руското посолство в Берлин за неоснователно и неприятелско. Политизираният подход към следствени въпроси е недопустим. Принудени сме да осъществим комплекс от ответни мерки", заяви руското дипломатическо ведомство.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като абсолютно безпочвени подозренията, че Русия може да е замесена в убийството на грузинеца в Берлин.

Тази сутрин посланикът на Русия в Германия Сергей Нечаев е бил извикан в германското външно министерство, където му е била предадена вербална протестна нота във връзка с нови сведения по делото за убийството на грузински гражданин в Берлин.

Според електронното издание на сп. "Der Spiegel" в нотата е поискано Русия да сътрудничи на германската федерална прокуратура, която е поела разследването.

Actuano.com припомня, че германското правителство гони двама служители на посолството на Русия заради убийството на бившия чеченски полеви командир - 40-годишният Зелимхан Хангошвили в Берлин. Съгласно обяснението, руските власти не са оказали достатъчно съдействие за разследването на убийството в берлинския парк Тийнгартен, извършено на 23 август тази година, макар Берлин многократно и настойчиво да е търсил руската страна. Още за германската позиция по казуса можете да прочетете ТУК.

Разследването се води от германската федерална прокуратура, тъй като има достатъчно улики, сочещи, че убийството е извършено "било по заповед на руските държавни власти, или от властите на Чечения като част от Руската федерация", отбелязва германското външно министерство.

Убийството било извършено с пистолет със заглушител. Очевидци го определили като екзекуция. Близо до местопрестъплението бил задържан руснак, който имал документи за самоличност на името на 49-годишният Вадим Соколов.

Те обаче не съществуват в руските бази данни. Смята се, че задържаният в действителност е 54-годишният Вадим Красиков, срещу когото Москва е издала международна заповед за задържане за убийството на руски бизнесмен през 2013 г.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес