Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Патриарх Кирил: Жертвата при изпълнение на военния дълг отмива всички грехове

26 септември 2022, 11:48 часа • 2363 прочитания

Руският патриарх Кирил заяви в неделната си проповед, че жертвата при изпълнение на военния дълг "отмива всички грехове".

"Знаем, че днес много хора загиват по полетата на междуособните войни. Църквата се моли тази война да приключи колкото се може по-скоро, колкото се може по-малко братя да се убиват взаимно в тази братоубийствена война", каза руският патриарх, който още от първите дни на пълномащабната инвазия застана зад Владимир Путин.

"И в същото време Църквата е наясно, че ако някой, воден от чувството за дълг, от необходимостта да изпълни клетва, остане верен на призванието си и загине при изпълнение на военния си дълг, то той несъмнено извършва акт, който е равносилен на жертва. Той се жертва за другите. И затова вярваме, че тази жертва отмива всички грехове, които човекът е извършил", заяви главата на руската църква.

Патриарх Кирил трябваше да бъде санкциониран от ЕС заради подкрепата към войната на президента Путин, но блокът реши да не налага наказателни мерки срещу него. Причината - унгарският премиер Виктор Орбан заплаши, че в противен случай ще блокира целия шести пакет санкции от Брюксел към Москва.

Главата на руската църква е под санкции от страна на Великобритания, както и на Украйна, която го обвини в ерес.

ОЩЕ: Русия праща новомобилизираните наборни войници директно на фронта

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес