Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПАСЕ: Пандемията не трябва да е оправдание за ограничаване свободата на печата

17 април 2020, 18:12 часа • 2214 прочитания

Генералният докладчик на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) за свободата на медиите и защитата на журналистите социалистът от Австрия Стефан Шенах изрази загриженост относно ограниченията на свободата на печата в контекста на пандемията.

„Настоящата здравна криза засегна тежко целия свят, както и страните членки на Съвета на Европа. Пандемията засегна тежко нашите здравни и икономически системи, а по-голямата част от населението има ограничена мобилност. При тези изключителни обстоятелства ролята на медиите е особено важна. Информацията за развитието на пандемията от коронавирус трябва да бъде точна и достоверна и тя трябва да бъде предоставяна на обществеността незабавно. Нуждаем се от експертиза, професионализъм и критично мислене на журналистите, способни да стимулират публичния дебат в борбата срещу фалшивите новини, дезинформацията и манипулирането на мнения и по този начин да помогнат за водене на хората към отговорно поведение. В контекста на днешната криза свободата на медиите и безопасността на журналистите са от решаващо значение", заяви Шенах в изявление за медиите.

„Въпреки това в много от нашите държави-членки правителствата се опитват да оформят медийното отразяване на здравната криза. Под предлог, че искат да избегнат невярна информация, която би могла да бъде в ущърб на обществения ред, те предотвратяват прозрачността и принуждават критиците да мълчат. Понякога задаваните въпроси или търсенето на обосновка водят до санкции, полицейски разследвания и експулсиране на чуждестранни кореспонденти“, каза той.

Според него "още по-лошо е, че в някои страни пандемията служи като извинение за правителствата да приемат закони, укази или решения, които биха могли да окажат отрицателно влияние върху свободата на медиите и ограничителен ефект върху работата на журналистите дори и след кризата. Такива промени в нормативната уредба са направени в Унгария, Турция, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Румъния, Армения и Русия.“

"Последиците от такъв подход могат да бъдат сериозни за свободата на печата. Законодателството, прието в контекста на извънредна ситуация, но без клауза, ограничаваща прилагането му във времето, може да остане приложимо по преценка на съществуващото правителство. Ето защо призовавам държавите-членки да се въздържат от ограничаване на свободата на медиите в контекста на тази здравна криза. Пандемията не трябва да бъде оправдание за ограничаване на пресата: журналистите трябва да бъдат свободни да изпълняват мисията си правилно и без забавяне да информират обществеността за управлението и последствията от кризата.“

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 17 април

 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес