Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Партията на Тереза Мей няма намерение да връща дарения от руски богаташи

12 март 2018, 08:51 часа • 1514 прочитания

Министърът на финансите на Великобритания Филип Хамънд отхвърли идеята на вдовицата на Александър Литвиненко – Марина, че Консервативната партия трябва да върне обратно получените дарения от над 820 хиляди лири от руски олигарси, като настоя, че парите са получени законно. Това пише британското издание The Independent.

Марина Литвиненко поиска управляващите тори да върнат даренията от руски олигарси още щом Тереза Мей стана премиер на страната. Още тогава тя предупреди, че Лондон "трябва да бъде много внимателен с кого се сприятелява", визирайки данни, че от 2010 година насам консерваторите са взели над 3 млн. лири от руски олигарси.

Според Хамънд обаче проблем няма, защото във Великобритания имало много строг контрол и правилата не позволявали да бъдат дарявани пари с неизяснен произход. Дарения можели да правят само хора с променено минало.

"Има хора в тази страна, които са британски граждани с руски корени. Не мисля, че трябва да ги отделяме и да ги свързваме с Путин", обобщи Хамънд, цитиран от Агенция "Фокус".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес