Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парламентът на ДНР ратифицира Договора за приятелство и взаимопомощ с Русия

22 февруари 2022, 10:53 часа • 2983 прочитания

Народният съвет на самопровъзгласилата се Донецка народна република прие закон за ратификация на Договора за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ между Руската федерация и ДНР, предаде контролираната от руската държава РИА Новости.

По време на извънредното пленарно заседание на парламента всичките 87 присъстващи депутати са гласували за приемането на съответното решение.

Същевременно комисиите към Държавната дума на Русия, включително по международните въпроси, тази сутрин единодушно препоръчаха на долната камара на парламента да ратифицира споразуменията с Донецката и Луганската народни републики за приятелство и взаимопомощ, информира ТАСС.

Споразуменията се сключват за срок от 10 години с автоматично подновяване за петгодишни периоди. Според текста им охраната на границите на ДНР и ЛНР ще се осъществява със съвместните усилия на договарящите страни като всяка от тях ще предостави на другата право да строи и използва от своите въоръжени сили военни бази и съоръжения на нейна територия. Уреждат се въпросите, свързани както с руското, така и с двойното гражданство на жителите на ДНР и ЛНР.

Според споразуменията Русия ще предприеме ефективни мерки за поддържане и функциониране на финансовите и банкови системи на двете републики, на чиято територия законното платежно средство е руската рубла. Страните се задължават да "осигурят благоприятни икономически, финансови и правни условия за предприемаческа и друга икономическа дейност, включително насърчаване и взаимна защита на инвестициите". Споразуменията предвиждат и мерки за обединяване на енергийните, транспортните и телекомуникационните системи, за уеднаквяване на гражданското, данъчното и пенсионното законодателство.

Още: Паралелни реалности: Путин освобождава Украйна. Зеленски: Това е нашата земя (ВИДЕО) 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес