Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парламентът на Беларус въведе смъртно наказание за държавна измяна за военни и чиновници

21 февруари 2023, 16:47 часа • 1657 прочитания

Депутатите от Камарата на представителите на Националното събрание на Беларус приеха на второ четене законопроекта „За изменение на кодексите за наказателната отговорност“, който предвижда смъртно наказание за държавна измяна за длъжностни лица и военнослужещи. Това съобщи агенция БелТА на 21 февруари.

С измененията в закона се внасят корекции в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс и по-специално се предвижда възможността за прилагане на смъртно наказание за заемащите публични длъжности, и за военнослужещи, извършили престъпление по чл. 356 от Наказателния кодекс (държавна измяна).

ОЩЕ: Кремъл планира да погълне Беларус до 2030 г.: Изтекоха вътрешни документи

Освен това с новия закон ще се прилагат 10 пъти по-големи глоби отколркото в предишния за извършване на престъпления "срещу мира и сигурността на човечеството, обществената безопасност, безопасността на движението, здравето на населението и държавата". 

Законопроектът бе внесен в парламента от Министерския съвет на Беларус и бе приет на първо четене на 7 декември 2022 г. Тогава опозиционният Telegram канал NEXTA написа, че властите правят първата стъпка към "масови екзекуции на политически опоненти".

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес