Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парижки съд пусна под домашен арест символ на терористичната организация ЕТА

30 юли 2020, 07:50 часа • 2140 прочитания

Апелативният съд в Париж разреши в освобождаването от затвора по здравословни причини на историческия лидер на ЕТА Жозе Антонио Урутикоечеа, "Джосу Тернера", който ще бъде под домашен арест и ще бъде контролиран с електронна гривна.

"Джосу Тернера" ще трябва да се яви пред затворническите служби днес сутринта, след което може да напусне затвора Санте в Париж, където е задържан след залавянето му през май миналата година във френските Алпи.

Председателят на следствения състав на Апелативния съд в Париж обясни, че този режим на домашен арест е разрешен за срок от шест месеца и че символът на ЕТА ще трябва да се явява при всички призиви на съдебните власти, както и да предаде документите си за самоличност, за да не може да напуска Франция.

Той ще остане в дома на университетска професорка от Националното висше училище на Франция, в сърцето на френската столица и ще може да си излиза по два часа сутрин и по пет следобед през седмицата, а в събота и неделя по шест часа. Съдът посочи, че в случай на нарушаване на този режим на свобода ще бъде върнат в затвора, уточнява БГНЕС.

Синът му Егоиц каза пред пресата, след като научи решението на съда, че баща му няма да дава изявления освен в съдебната зала и че желанието му е да успокои духовете относно положението.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес