Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парижката полиция забрани демонстрация на "жълтите жилетки"

10 септември 2020, 18:30 часа • 2300 прочитания

Парижката полиция забрани планирана за уикенда демонстрация на "жълтите жилетки". Властите мотивираха решението си с аргумента, че протестът може да доведе до нарушаване на обществения ред, предаде Ройтерс.

Полицията заяви, че забраняват събирания на "жълтите жилетки" в някои части на френската столица, сред които "Шан-з-Елизе", сградата на парламента и катедралата "Нотр дам", пише 24 часа.

“Жълтите жилетки“ е протестно движение, което се появява във Франция през октомври 2018 г. Наименованието идва от жълтите жилетки с висока видимост, носени от протестиращите. В началото на 2018 г. след въведеното ограничение на скоростта до 80 km/h за голям дял от пътната мрежа във Франция, отделни протести се организират спонтанно, като понякога участниците в тях носят „жълти жилетки“. През октомври 2018 двама шофьори на камион предлагат във Facebook блокирането на пътищата, като протест срещу повишаването на цената на горивата. Така наречената „екотакса“ върху горивата, планирана за началото на 2019 г., става пряката причина за провеждането на протестите, но анализатори сочат като основна причина за недоволството данъчната политика, водена от правителството. Заедно с икономическите искания протестиращите настояват и за опростяване на процедурата при инициирани от гражданите референдуми, което през лятото президентското мнозинство е отхвърлило. Още тогава социологическите агенции отчитат, че общественото мнение се консолидира около твърдението, че Макрон е „президент на богатите“, а в края на миналата година то се споделя от около 75 %. Именно затова едно от най-често повтаряните искания е оставка на президента.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес