Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Париж въведе "цифров данък" за онлайн гигантите

25 ноември 2020, 13:40 часа • 1964 прочитания

Франция ще изисква от онлайн технологичните гиганти да плащат нов "цифров данък" върху приходите си през 2020 г., заяви финансовото министерство, въпреки предупреждението на Вашингтон, че може да отмъсти с нови мита върху френския внос, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

"Компаниите, подлежащи на облагане с този данък, са били уведомени", заяви служител на министерството, имайки предвид по-специално американските фирми Google, Amazon, Facebook и Apple, които според САЩ несправедливо са били посочени като обект за облагане.

Френският ход рискува да ескалира продължителна борба за това как да накарат американските технологични мултинационални компании да плащат по-голям дял от данъците си в страните, в които оперират.

Съгласно законодателството на ЕС американските компании могат да декларират печалбите си от целия блок в една държава-членка - в повечето случаи юрисдикции с ниски данъци като Ирландия или Холандия.

Под натиска да вземе по-твърда позиция, Франция въведе своя цифров данък през 2019 г., който изисква три процента такса върху печалбите от предоставяне на онлайн продажби за търговци на дребно на трети страни, както и върху дигитална реклама и продажба на частни данни.

Но Париж постигна сделка с администрацията на президента Доналд Тръмп за спиране на данъка, докато търси глобална сделка за цифрови данъци под егидата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Но Тръмп предупреди за наказателни мита от 25 процента за френски продукти на стойност 1,3 милиарда долара, включително известната козметика и дамски чанти.

През октомври ОИСР призна, че няма да постигне споразумение за нов глобален стандарт за данъчно облагане на цифрови фирми през тази година, каквито надежди имаше, , най-вече поради противопоставянето на САЩ на предложенията.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес