Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Папата съжалява, че уроците от Втората световна война не са научени

06 юни 2024, 01:23 часа • 7570 прочитания

Папа Франциск изрази съжаление, че уроците от Втората световна война не са били научени, като предупреди за заплахата от нов широкомащабен конфликт преди 80-годишнината от Десанта в Нормандия. 

Още: След като ядоса Украйна, папата пак призова за мирни преговори

"Хората имат къса памет", пише папата в писмо до епископа на Байо, Северна Франция, близо до мястото, където се е състоял десантът. Според него в продължение на десетилетия "споменът за грешките от миналото" е помагал да се поддържа решимостта "да се направи всичко възможно, за да се избегне нов открит световен конфликт".

Още: Папата с поздрав за Великден - пожела мир в Украйна и Израел

Но той добави: "С тъга отбелязвам, че днес това вече не е така и че хората имат къса памет. Тревожно е, че хипотезата за всеобщ конфликт понякога отново се разглежда сериозно - че хората малко по малко свикват с тази неприемлива възможност." Папа Франциск редовно осъжда последиците от това, което той нарича "Трета световна война на парче".

Още: Войните в Украйна и в Газа, военнопленниците, мирът: Какво каза в речта си за Великден за католиците Папа Франциск?

В четвъртък Франция ще бъде домакин на международни лидери на церемониите по отбелязването на 80-годишнината от десанта в Деня Д на 6 юни 1944 г. в Северна Франция. Френският президент Еманюел Макрон ще бъде домакин на президента на САЩ Джо Байдън, крал Карл III и канадския министър-председател Джъстин Трюдо.

Украинският президент Володимир Зеленски ще се присъедини към западните лидери в Нормандия, Северна Франция, на церемония, на която не са поканени руски официални лица заради инвазията на Москва в Украйна, предаде БГНЕС.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес