Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Папата призова всеки да промени начина си на живот, за да спаси планетата

04 септември 2019, 17:15 часа • 2123 прочитания

Папа Франциск призова хората от цял свят да направят промени в ежедневните си навици, за да спрат климатичните промени и да окажат натиск върху лидерите си „преди да е станало твърде късно“, предаде БГНЕС.

„Създадохме климатична аварийна ситуация, която сериозно застрашава природата и живота, включително и нашия собствен“, каза той в посланието, с което се отбелязва тазгодишния Световен ден на молитвата за грижите за Творението.

„Това е моментът да разсъждаваме върху начина ни на живот и как ежедневният ни избор по отношение на храна, консумация, пътуване, използване на вода, енергия и много други материални блага често са безразсъдни и вредни“, отбелязва понтификът.

Франциск, който от дълги години се застъпва за екологията, заяви, че молбата му е към "всеки член на човешкото семейство".

Светият отец критикува остро постоянното замърсяване, непрекъснатата употреба на изкопаеми горива, интензивното използване на селското стопанство и практиката на унищожаване на горите, което повишава глобалните температури до опасни нива.

Нарастващата интензивност и честота на екстремните метеорологични събития и опустошаването на почвата подлагат на изпитание най-уязвимите народи в света и подхранват масовата миграция, докато отчаяните семейства търсят сигурни убежища другаде.

Топенето на ледници, недостигът на вода, безгрижното отношение към водните резервоари и значителното наличие на пластмаси и микропластми в океаните са еднакво тревожни и потвърждават спешната необходимост от действия, които вече не могат да бъдат отлагани, каза той.

Франциск похвали младите активисти за спасяване на климата, които оказват натиск върху институциите.

„Нашите молитви и апели са насочени преди всичко към повишаване на информираността на политическите и гражданските лидери“, каза папа Франциск.

Той призова правителствата да покажат „политическата воля за драстично ускоряване на мерките за постигане на нулеви нетни емисии на парникови газове възможно най-скоро и ограничаване на повишаването на глобалната температура до 1,5 градуса по Целзий“ в съответствие с Парижкото споразумение.

„Дай Боже… дай ни смелост да правим добро, без да чакаме другите да започнат, без да чакаме да стане твърде късно“.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес