Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Папа Франциск призова за сближаване между католици и православни

06 декември 2015, 18:01 часа • 5658 прочитания

Папа Франциск отправи призив за сближаване между католици и православни християни в своето пожелание по повод започващата във вторник Юбилейна година на милосърдието, предаде AFP. Заличаването на "греха на разединението" е една от целите, обявени от католическата църква в рамките на инициативата.

Пред богомолците, събрали се на площад "Св. Петър" след неделната молитва, папа Франциск изрази ясно желанието си поредната "Света година" да проправи път за нови стъпки към взаимно опрощение и сближаване между римокатолиците и различните православни църкви.

Разколът между Рим и Константинопол датира от 1054 г. "Няма истински път към единство, без да поискаме прошка от Бога и един от друг заради греха на разединението", каза Франциск.

След това той отправи приветствия към главите на православните църкви и по-специално към своя приятел константинополския патриарх Вартоломей. Двамата поддържат близки отношения, но за Рим е по-трудно сближаването с другите православни църкви, особено с руската, която е най-многобройна, уточнява AFP.

Папа Франциск призова днес министрите от 195 страни, събрали се на климатичната конференция в Париж, да проявят смелост и да вземат "важни решения" за "идните поколения".

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес