Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Папа Франциск порица безразличието на Европа към съдбата на мигрантите

26 март 2016, 08:38 часа • 2298 прочитания

Папа Франциск порица в петъчната си молитва „безразличието” на Европа към имигрантите.

С критични оценки бяха засегнати свещениците педофили, търговците на оръжие, фундаменталистите и религиозните гонители.

"Днес Средиземноморско и Егейско море са се превърнали в гробища, които доказват безразличната ни съвест", заяви 79-годишният папа, позовавайки се на хилядите, които тръгват с негодни за плаване лодки към Гърция и останалата част от Европа, информира AFP.

В яростна тирада Светият отец критикува злините в Църквата, като разобличава свещениците педофили и "неверните министри”, които се стремят да задоволят собствените си суетни амбиции.

Десетките хиляди вярващи, които присъстваха, бяха помолени да дойдат няколко часа по-рано заради проверките по сигурността. Дошлите "бяха повече от очакванато", а проверките на хората минаха "гладко и рутинно", посочи в изявление италианската полиция, пише "Дарик нюз".

Франциск заклейми и "крадците и корумпираните сужители", хора, които трупат богатство, като оставят бедните "да умират от глад на прага на вратите си", и припомни за преследваните християни, които са "убивани, изгаряни живи, прерязвани са им гърлата и са обезглавявани от варварски остриета на фона на страхливо мълчание".

По-рано папа Франциск изми и целуна краката на бежанци. Това е традиционен за католическия Разпети петък ритуал.

Папа Франциск извърши този ритуал по време на посещение на бежански център в Кастелнуово ди Порто на 35 км от Рим, посочва bTV.

Мигрантите бяха от Нигерия, от Еритрея, от Сирия, Пакистан и Мали и един индиец, изповядващ хиндуизъм.

Папата каза, че жестовете говорят повече от думите, припомняйки, че традицията тръгва от Христос, който измил краката на 12-те апостоли преди последната им вечеря заедно.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес