Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Папа Франциск подкрепи ваксинацията и критикува кардинали-антиваксъри

15 септември 2021, 19:32 часа • 1845 прочитания

Папа Франциск се изказа в сряда срещу „отричащи“ кардинали, които отказаха ваксината срещу коронавирус, в леко забулена атака срещу основния си противник, който наскоро се зарази с COVID-19, съобщи АФП.

"В колегията на кардиналите има няколко отрицатели. Един от тях, бедният човек, се зарази с вируса", каза понтификът пред репортери, докато летеше към дома от пътуване до Словакия. 84-годишният не посочи името на човека, за когото говори, но консервативният американски кардинал Реймънд Бърк, един от най-яростните и гласовити критици в Католическата църква, наскоро беше приет в болница в САЩ с коронавирус.

Папата каза, че в сърцето на Ватикана „всички са ваксинирани, с изключение на малка група“.

"Ние изучаваме как да им помогнем", каза той по време на пресконференция на борда на папския самолет.

Папата е откровен защитник на ваксините срещу коронавирус и преди е изразявал неразбирането си на тези, които отказват да приемат ваксинацията.

"Това е малко странно, защото човечеството има история на приятелство с ваксините", каза Франциск, подчертавайки инжекциите, които от десетилетия защитават децата от морбили или полиомиелит. „Трябва да изясним нещата и да говорим спокойно“, посъветва той, като същевременно призна, че дебатите за различните ваксини срещу коронавирус могат да създадат несигурност или страх.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес