Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Папа Франциск няма да присъства на погребението на Елизабет II

16 септември 2022, 15:06 часа • 4019 прочитания

Папа Франциск няма да присъства на погребението на кралица Елизабет II в Лондон следващата седмица, а ще изпрати своя фактически външен министър, съобщиха от Ватикана.

"Негово преосвещенство Пол Галахър, секретар по отношенията с държавите и международните организации, ще представлява папа Франциск на погребението на Нейно Величество кралица Елизабет II", се казва в изявлението. 

На погребението в понеделник ще присъстват 2000 гости. Президентът на САЩ Джо Байдън и френският му колега Еманюел Макрон са сред най-известните гости от чужбина, които са потвърдили, че ще присъстват.

Ковчегът на Елизабет II ще бъде пренесен през историческия център на Лондон - от Уестминстърското абатство до Арката на Уелингтън, близо до Бъкингамския дворец - в карета, теглена от коне, а зад нея ще вървят Чарлз и други кралски особи. 

След това ковчегът на кралицата ще бъде откаран за церемония в параклиса "Сейнт Джордж" край замъка "Уиндзор", на която ще присъстват 800 души, включително членове на кралското семейство и служители на кралския двор.

В края на службата ковчегът ще бъде спуснат в кралската гробница. Архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби ще произнесе благословия, а паството ще изпее песента "Бог да пази краля".

След това членовете на кралското семейство ще проведат частна погребална служба в мемориалния параклис "Крал Джордж Шести", където кралицата ще бъде погребана при покойния си съпруг, принц Филип, който почина миналата година на 99-годишна възраст.

ОЩЕ: Разкриха какво ще се случи със завещанието на Елизабет II

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес