Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Panama Papers: Германските банки помагат на клиентите си да избягват плащането на данъци

04 април 2016, 15:50 часа • 1157 прочитания

Редица германски банки и германският концерн Siemens попаднаха в полезрението на глобалното журналистическо разследване Panama Papers на Международния консорциум за журналистически разследвания (ICIJ).

Германия се споменава в публикациите с два сюжета - в първия става дума за германските финансови институции, а във втория за голям транснационален концерн, което се занимава с производството на електроника и енергийно оборудване, пише в. Süddeutsche Zeitung, който е един от основните партньори на ICIJ и първи се сдобива с документите на базираната в Панама Mossack Fonseca, които разкриват данни за офшорни сметки на редица представители на световния политически и бизнес елит.

Анализирайки резултатите от разследването на дейността на многобройните офшорни компании, регистрирани от Mossack Fonseca, журналистите достигат до извода, че „германските банки помагат на своите клиенти да избягват плащането на данъци“.

Имената на финансовите институции за момента не се съобщават. "Ще се наложи доста да мислим, за да кажем коя от германските банки не е била въвлечена в подобни операции", посочва с ирония германският журналист Георг Масколо.

За разлика от банките, в Panama Papers изплува името на германски концерн – във връзка с „корупционен скандал“ в документите се споменава Siemens. Журналистите от Süddeutsche Zeitung отбелязват, че служителите на концерна са създали „черна каса за милиони“. Най-вероятно трябва да очакваме нови разкрития за скандалната история, която датира от 2006 г., пише БГНЕС.

През ноември 2006 г. мюнхенската прокуратура обискира централата на концерна, а също така домовете на негови служители. Следствените органи заявиха, че подозират представители на Siemens в раздаването на подкупи в замяна на получаването на изгодни договори. Първоначално ставаше дума за подкупи за няколко десетки милиона евро, но скандалът продължи да се разраства и стана ясно, че за целта са били похарчени над 1 милиард евро. Най-активен в корупционните схеми бе отделът, отговарящ за продажбата на оборудване за фиксирани телефонни връзки.

Panama Papers е международно разследване за скритата офшорна индустрия, показващо как богатите и силните на деня използват офшорни компании, за да скриват активи и заобикалят правила чрез създаването на фирми в отдалечени юрисдикции. В него са участвали над 370 журналисти от около 80 държави, които са разгледали повече от 11,5 млн. документа. Публикациите се основават на изтекла информация на базираната в Панама Mossack Fonseca, която осигурява правна помощ при регистрацията на фирми в офшорни зони.

Заедно с Германия в Panama Papers фигурират още десет страни: Бразилия, Исландия, Швейцария, Украйна, Саудитска Арабия, Сирия, Иран, Русия, Китай и Гвинея. В материалите се споменават десетки имена на водещи политически лидери и техните приближени. Посочват се сделки, отношение към които имат роднините на азерския президент Илхам Алиев и китайския президент Си Цзинпин. Сред имената, които изплуват, са това на саудитският крал Салман, сирийския президент Башар Асад, емирът и министър-председателят на Катар, бащата на британския премиер Дейвид Камерън, украинският президент Петро Порошенко и бившият премиер Николай Азаров. Замесен е и исландският премиер Сигмундур Гунглаугсон, който най-вероятно ще трябва да подаде оставка.

Сред известните хора има не само политици, но и футболистът Лионел Меси, а също така актьорът Джеки Чан.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес