Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пак сблъсъци с полицията заради независимостта на Каталуния

02 октомври 2018, 09:12 часа • 907 прочитания

Годишнината от опита Каталуния да бъде обявена за независима беше белязана от нови сблъсъци и боеве между сепаратистки настроени хора и полицията в испанската провинция.

Демонстрантите, които снощи се събраха пред парламента на Каталуния и според различни данни са били около 180 000, опитаха да щурмуват сградата и хвърляха по нея поставените от силите за борба с безредиците ограждения. Това доведе до моментален отговор - палки и гумени куршуми, докато протестиращите развяваха сепаратистки флагове и крещяха лозунги "1 октомври, не сме простили, не сме забравили".

Стотици хиляди хора излязоха по улиците на големите градове в Каталуния, за да отбележат първата годишнина от спорния референдум за независимост. Демонстранти блокираха централни пътни артерии южно от Барселона, високоскоростната железопътна линия в Жирона и централни улици в град Лейда, докато студенти, развяващи сепаратистки знамена окупираха централния площад в каталунската столица

Каталуния проведе вота за независимост на 1 октомври 2017 година, като гласуването беше обявено моментално за невалидно, а жандармерията Guardia Civil се намеси с палки, докато каталунската полиция не реагира в знак на солидарност. След това, сепаратисткото правителство обяви независимост на 27 октомври и това беше гласувано в Каталунския парламент, без в зала да останат политическите сили, които бяха против независимостта. Испанският конституционен съд обаче постанови, че референдумът е незаконен, Мадрид отне автономния статут на региона и той премина под прякото управление.

В същото време по улиците на каталунските градове избухнаха размирици и се стигна до тежки сблъсъци с полицията, която се опита да попречи на хората да стигнат до избирателните урни.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес