Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Падат извънредното положение и спорните правомощия на Орбан в Унгария

16 юни 2020, 15:02 часа • 2363 прочитания

Унгарският парламент прие закон, с който отменя извънредното положение заради коронавируса в страната от 20 юни, предадоха Reuters и Франс прес.

С него се отнемат и неограничените правомощия на премиера Виктор Орбан, които предизвикаха силна полемика и остра реакция на Брюксел.

Законодателството за извънредното положение беше прието на 30 март. То дава възможност на министър-председателя за неопределен срок да управлява със свои укази. Опозицията, неправителствени организации и европейски политици обвиниха Орбан в подкопаване устоите на демокрацията в страната.

В парламента на Унгария доминира партията на Орбан Фидес, които гласуваха за отмяна на извънредното положение.

Въпреки това опозицията и няколко унгарски правозащитни организации обаче изразиха съмнения за това дали ще бъдат ограничени правомощията на премиера. Те коментираха отменянето на извънредното положение като "зрителна измама".

Според тях новият закон ще улесни управлението на правителството с укази, което допълнително ще подкопае върховенството на закона в страната, отбелязва Euronews.

Причината е, че остава възможността правителството отново да обяви извънредно положение, което да гарантира допълнителни правомощия за Орбан.

 

От началото на миналия месец унгарските власти постепенно облекчават мерките срещу коронавируса, със затихването на епидемията, отбелязва Reuters.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 16 юни

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес