Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отвориха частично летището на Катания, затворено заради Етна

05 юли 2024, 19:58 часа
Реклама

Ръководството на летището в Катания разреши частичното му отваряне днес следобед, предаде БНР. То беше затворено заради активната дейност на вулкана Етна на остров Сицилия.

След първите възстановителни работи от падналата вулканична пепел върху инфраструктурата, летището на Катания бе отворено за излитане. Пристигащите полети са регулирани в поток на всеки 2 часа.

Ситуацията се актуализира с летището в Катания съобразно вятъра и количеството пепел, което ще падне върху летището. Пътниците се помолени да не отиват до него, ако първо не са проверили статуса на полета си с авиокомпанията.

Още: Кратер на вулкана Етна изригна след 4-годишен покой (ВИДЕО)

Заради вулканичната пепел кметът на Катания Енрико Трантино забрани за следващите 48 часа движението на велосипеди и мотоциклети и ограничи движението на МПС до 30 км/ч по всички пътища на територията на общината.

Националният институт по геофизика и вулканология понижи авиационния код за тревога за вулкана Етна от червен на оранжев. Остава максимална тревогата от червен код за остров Стромболи с едноименния вулкан, който продължава да изригва. Не се допускат дневни туристи, а само тези с хотелски резервации.

В момента на остров Стромболи има 2500 души – местни жители и туристи. Тече проверка на всичко необходимо в случай, че вулканичната дейност се възобнови.

 

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес