Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ответна мярка: Русия обяви за издирване главния прокурор на съда в Хага

19 май 2023, 19:22 часа • 8757 прочитания

Русия включи главния прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан в списъка си за издирване. Решението идва, след като съдът обвини президента Владимир Путин за предполагаеми военни престъпления и издаде спрямо него заповед за арест, съобщи в петък независимият новинарски уебсайт Mediazona. Снимката и личната информация на Хан са видими в базата данни за издирване на руското МВР.

В списъка на министерството не се уточнява в какво престъпление е обвинен Хан. Руският следствен комитет, който разследва големи престъпления, започна наказателно разследване срещу Хан през март въз основа на „незаконното“ решение на МНС да поиска ареста на Путин. Следственият комитет каза, че Хан е разследван въз основа на "наказателно преследване на лице, за което е известно, че е невинно... и подготовка на нападение срещу представител на чужда държава, ползваща се с международна закрила".

Базираният в Хага МНС обяви заповед за арест на Путин и неговия комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова през март по обвинението за военни престъпления за незаконно депортиране на украински деца. Повече от 19 000 украински деца са били депортирани в Русия след инвазията на 24 февруари 2022 г., става ясно от украински данни. Володимир Зеленски приветства хода на съда като „историческо решение, от което ще започне историческата отговорност“. Президентът на САЩ Джо Байдън пък заяви, че заповедта за арест на Путин е "оправдана".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече по-рано този месец МНС „марионетка в ръцете на така наречения колективен Запад“, коментирайки заповедта за арест на Путин.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес