Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отстраниха проблема по нефтопровода "Дружба" след открития от Полша теч

15 октомври 2022, 16:38 часа • 3796 прочитания

Полският оператор на нефтопровода "Дружба" PERN съобщи в събота, че изпомпването на суров петрол в повредения тръбопровод е възстановено.

"В събота техническите служби на PERN възстановиха пълната функционалност на повредения тръбопровод, използван за доставка на суров петрол до германските клиенти на компанията", се казва в изявление на PERN.

Течът беше открит късно във вторник, а на следващия ден PERN заяви, че няма признаци намесата на трети страни да е причинила повредата.

"Причините, които са довели до изтичането, се разследват. В момента дейността на службите на PERN е насочена към разчистване на района и възстановяване на първоначалното му състояние", заявиха от оператора на 15 октомври.

Течът по „Дружба“ бе установен в една от двете тръби – в участък на около 70 километра от централния град Плоцк. Преди дни от полския оператор съобщиха, че втората линия на тръбопровода и други елементи от инфраструктурата работят нормално. През засегнатия участък се доставя нефт за Германия.

Магистралният тръбопровод е строен през 60-те и 70-те години, за да доставя петрол от Русия за Централна и Западна Европа. Мрежата се разклонява на множество тръбопроводи.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес