Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отровен чай и в спомените на Анна Политковская

20 август 2020, 19:00 часа • 10207 прочитания

"Самолетът излита. Моля да ми донесат чай. Да стигнеш от Ростов до Беслан отнема много часове, а военният опит ме е научил, че преди път не трябва да се яде. В 21:50 изпивам донесения ми чай. В 22:20 разбирам, че трябва да извикам стюардесата и започвам да губя съзнание. След това си спомням само отделни моменти - стюардесата плаче и крещи: "Дръжте се, кацаме!"

В болницата в Ростов над мен се накланя жена и ми казва: "Добре дошли!" Сестрата разказва, че когато са ме докарали съм била "почти безнадеждна". После ми прошепва: "Скъпа, опитаха се да ви отровят."

Всички резултати от пробите, взети на летището са унищожени по заповед "отгоре", ми обясниха лекарите."

Това са спомените на руската журналистка Анна Политковска от 1 септември, 2004 година, когато се случва терористичният акт в Беслан. Тогава тя иска да открие лидера на чеченските сепаратисти Аслан Масхадов, за да го помоли да се свърже с онези, които са взели децата от училището в Беслан за заложници и да ги освободи, припомня The Guardian.

15 години след терора в Беслан въпросите остават без отговори

Анна Политковская е руска журналистка и защитник на човешките права, известна със своята критична позиция към политиката на президента Владимир Путин, както и със своите военни кореспонденции от Чечня и Северен Кавказ, които разказват как руските военни се държат с мирното население там. На 7 октомври 2006 г. тя е застреляна в асансьора пред апартамента, в който живее. Нейното убийство предизвиква силни реакции в цял свят. Според някои, то е по поръчка на руските власти.

Полицията съобщава, че са намерени до нея пистолет "Макаров" и четири гилзи. „Убиецът е стрелял в гърдите ѝ, след което е направил и втори изстрел в главата“, поясняват разследващите органи. В хода на разследването става ясно, че най-малко петима души са замесени в убийството на руската журналистка.

Редакторът на „Новая газета“ Дмитрий Муратов съобщава, че в деня на нейното убийство Политковская е планирала да публикува статия, описваща мъченията, които вероятно използва чеченската служба за сигурност, известна като Кадировци и която е лоялна на промосковския министър-председател Рамзан Кадиров. Ден след като Политковская е намерена мъртва, полицията конфискува нейния компютър и материалите от нейното разследване. Историята може да не бъде публикувана никога. В допълнение Муратов казва, че са изчезнали и две фотографии на мъчителите.

Припомняме, че умишлено отравяне или случайно натравяне са само някои от версиите за случилото се по-рано днес с руския опозиционен лидер Алексей Навални, който е в кома. Това заяви Татяна Шакирова, говорител на регионалните здрави власти в Омск, предава Reuters. Шакирова официално каза, че Навални е в болница в Омск и лекарите считат състоянието му за много сериозно. Правят се усилия Навални да бъде стабилизиран.

Вижте още: Убийството на Немцов – не бързайте с изводите във вреда на Путин

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес