Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отново започват вътрешните преговори за Brexit, натиск Мей да каже кога ще дава оставка

23 април 2019, 06:10 часа • 1624 прочитания

Британският премиер Тереза Мей е под натиска на собствената си партия да определи ясна дата за оставката си, съобщи британският вестник The Guardian, цитиран от БГНЕС. Тя обеща, че ще даде оставка преди втората фаза по преговорите за Brexit - т.е. тогава, когато Великобритания трябва да изкове търговско споразумение с ЕС.

Преговорите между правителствените министри и лейбъристите ще се възобновят днес (23 април) на фона на очевидно ограничените очаквания за пробив, като политическият фокус вероятно ще се насочи към подновените усилия на консерваторите да отстранят Тереза Май от Даунинг стрийт 10.

Лидерът на комисията "1922 г.", който представлява консервативните депутати, трябва да се срещне със своя председател Греъм Брейди, който според съобщенията планира да каже на премиера, че трябва да подаде оставка преди края на юни. Един от умерените депутати сподели, че е "нормално и логично Брейди да предложи на Тереза Мей да напусне поста си".

Разговорите бяха прекъснати преди Великден, а лейбъристите заявиха, че все още не са чули възможен компромисен план по Brexit на правителството. Партията все още знае само времето и мястото за днешните разговори, без никакъв знак за дневен ред или нови предложения.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес