Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отново обезглавен от руснаците украински войник: Киев започна разследване (СНИМКА)

18 юни 2024, 16:26 часа • 4235 прочитания

Украинската прокуратура започна разследване на нов случай на военно престъпление на руските военни - обезглавен украински войник в Донецка област. 

Украинските сили са получили информация, че в една от руските части във Волноваха в Донецк, командирите са дали заповед да не се вземат в плен украински военни, а директно да бъдат убивани, при това "с нечовешка жестокост – чрез обезглавяване", съобщи главният прокурор на Украйна Андрий Костин в социалната мрежа X.

Той публикува снимка, направена от дрон по време на въздушно разузнаване, на една от бойните позиции, на която се вижда повредена бронирана машина на украинските сили за отбрана и върху капака й - отрязаната глава на украински защитник.

Още: Руските сили убиват предаващи се украински военни: Human Rights Watch с конкретни примери

Подобни действия са грубо нарушение на Женевската конвенция за третиране на военнопленниците, отбелязва Костин и добавя, че се води разследване за изясняване на всички обстоятелства около случая. Проверява се участието на конкретни руски военнослужещи в извършването на това престъпление.

Още: Руснаците са екзекутирали 54 украински военни: Прокуратурата на Украйна

Установена е самоличността на екзекутирания украинец

Обновено: На 19 юни главният прокурор Андрий Костин съобщи във Facebook, че вече е установена самоличността на обезглавения военнослужещ, както и че са идентифицирани руските командири, отговорни за военното престъпление. Самоличността на украинския войник все още не може да бъде разкрита - "Все още не можем да назовем името му, защото текат процедури за окончателното потвърждаване на данните", добави Костин.

"Това е ужасно варварство, което няма място в XXI век. И това е поредното доказателство, че военните престъпления, извършени от агресора, не са изолирани случаи, а планирана стратегия на руския режим. Тези престъпни заповеди са дадени на ниво ръководство на батальона и ротата на окупационните войски. Нека не оставяме тези престъпления ненаказани. Призовавам целия цивилизован свят да изолира и накаже страната терорист", посочва Костин.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес