Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отново: Язовирна стена се скъса в Омска област (СНИМКИ)

11 май 2024, 23:04 часа • 7959 прочитания

Язовирна стена се скъса в една от областите на Руската федерация - Омска. Случилото се доведе до наводнение на стотици сгради - и през тази година не е за пръв път в Русия след случилото се в Орск: Над 600 сгради са под вода след скъсването на язовирна стена в Орск (ВИДЕО)

"Всичко започна от село Ашевани. Те първи бяха ударени. Хората бяха евакуирани оттам и преместени в училище, но след това училището беше наводнено. Затова те бяха транспортирани до Уст-Ишим, а някои, които желаеха, бяха отведени в града. Не всички се съгласиха да се преместят", коментира депутатът от Държавната дума от региона Андрей Алехин.

Според губернатора Виталий Хоценко, "прогнозата за наводненията е мрачна (разочароваща)", пише руският опозиционен телеграм канал ASTRA.

Още: Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Нови бедствия

Според руското министерство на извънредните ситуации нивото на водата в реките Ишим и Иртиш продължава да се повишава. В Иртиш - 869 см, в Ишим близо до село Орехово - 1633 см. В района на Усть-Ишим сега са наводнени 317 жилищни сгради и 467 парцела. Ограничено е движението по 5 пътни участъка, а 19 населени места остават отцепени.

Евакуирани са общо 401 души, включително 120 деца. В два центъра за временно настаняване са настанени 86 души, от които 13 деца.

В село Ашевани са наводнени 125 жилищни сгради и 130 стопански имоти. Евакуирани са 94 души, от които 34 деца.

Още: Град почти колкото Пловдив иска от Путин обезщетения за наводнение

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес