Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отмениха проява на Чавушоглу в Ротердам

08 март 2017, 21:36 часа • 1801 прочитания

Отменена е речта на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Ротердам на 11 март, обяви кметът на града Ахмед Абуталеб.

Собствениците на конгресния център отмениха планираното мероприятие с участието на турския министър. „Ако те не бяха го направили, лично може би щях да отменя тази появи заради заплаха за обществения ред“, заяви кметът, цитиран от БГНЕС.

Чавушоглу щеше да агитира в полза референдума за поправки в конституцията, които дават неограничени пълномощия на президента Реджеп Ердоган и превръщат Турция в президентска република. Холандското правителство вече обяви, че смята за нежелателно посещението на Чавушоглу.

По-рано днес пред турското посолство се състоя протестна акция, в която взе участие Герт Вилдерс, лидерът на националистическата Партия на свободата. Той е известен със своите антиислямски възгледи. По време акцията Вилдерс държеше плакат с надписа „Стойте далеч! Това е нашата държава!“

Припомняме, че редица местните власти в Германия отмениха подобни прояви на Мевлют Чавушоглу. Швейцарският кантон Цюрих поиска правителството също да отмени визитата му в града, панираната със споменатата вече цел.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес