Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха замъка на крал Артур

03 август 2016, 16:26 часа • 7790 прочитания

Археолози откриха руините на средновековен замък в графство Корнуол, за който се предполага, че е бил собственост на легендарния крал Артур.

Разрушените стени на замъка с дебелина над 1 метър, стъпала и под от каменни плочи бяха открити недалеч от селището Тинтагил – местност, която традиционно се свързва с Артур. Учените са датирали разкопките от V – VI век и смятат, че там се е намирала резиденцията на владетеля на бритското кралство Думнония. Легендите за крал Артур се отнасят именно за този период, предава РИА Новости.

На мястото на разкопките бяха намерени множество останки от керамика и стъкло, а също така амфори, в които е имало вино и зехтин. Това е свидетелство, че обитателите на замъка са принадлежали към висшите слоеве на обществото, пише още БГНЕС.

Находката ще предизвика голям отзвук, ще привлече учените и широката общественост към тази забележителност, отбелязва британската преса.

Според преданията легендарният вожд на бритите крал Артур е живял в V – VI век. До ден-днешен не са намерени доказателства, че той наистина е съществувал. Историците спорят дали Артур е имал конкретен исторически прототип или представлява събирателен образ. Кралският замък на Артур се е наричал Камелот, но за пръв път това наименование се появява във френския рицарски роман от XII век „Ланселот“.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес