Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха подводница, потънала преди 80 години в Егейско море

03 януари 2022, 11:00 часа • 7623 прочитания

Гръцки водолази откриха на дъното на Егейско море останките от италианска подводница, потънала преди 80 години по време на Втората световна война, съобщава Reuters.

Подводницата Jantina е пусната на вода през 1932 г. През юли 1941 г. тя е потопена от торпедо, изстреляно от британската подводница HMS Torbey. На борда ѝ е имало 48 моряци. Подводницата била открита през декември на дълбочина 103 метра с помощта на подводния апарат с дистанционно управление ROV Super Achilles, който извършил подробно разследване и разгледал останките.

Според водолаза Костас Токтаридес подводницата е била идентифицирана с помощта на записите на Службата за военноморска история на Италия. Това е четвъртата подводница, която той открива.

По-рано група археолози откриха руините на древен град близо до пристанището Агиокампос в Гърция, близо до подножието на планината Круша (Мавровуни), на място, простиращо се до скалистите брегове на северното Егейско море. Те вярват, че това е град Мелибея, който е описан от древногръцкия поет Омир в „Илиада“. Учените са открили сгради от елинистичния период, издигнати от алабастър и местен камък, и са стигнали до извода, че градът е построен около III-II в. пр.н.е.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес