Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отчаяна нужда от пари принудила италианския капитан да стане руски шпионин

01 април 2021, 13:44 часа • 1095 прочитания

Капитанът на италианския флот, арестуван тази седмица в Рим за продажба на поверителни документи на руски служител, бил в "отчаяна" нужда от пари, заяви съпругата му в интервю за вестник, публикувано в четвъртък.

Арестът на 56-годишния Валтер Биот късно във вторник на паркинг предизвика дипломатическа схватка между Италия и Русия. В сряда Италия светкавично изгони двама руски служители, докато външният министър Луиджи Ди Майо призова руския посланик Сергей Разов, за да му бъде връчен официален протест.

"Той не е глупав, не е безотговорен. Просто беше отчаян", каза съпругата на Биот Клаудия Карбонара пред в. „Кориере дела Сера”.

"Отчаян за нашето бъдеще и това на децата."

Заплатата на Биот от 3000 евро на месец била недостатъчна, за да издържа семейството му с четири деца - едно от тях със сериозни недъзи - и четири кучета, каза Карбонара пред вестника. Ипотека в размер на 1200 евро, разходи за училище и такси за дейност на децата накарали флотския ветеран да предаде секретни документи на руснака в замяна на 5000 евро, каза тя. „Заради Ковид обедняхме“, каза Карбонара, секс терапевт, добавяйки, че съпругът й не е обсъждал с нея предварително какво планира да направи.

От 2015 г. Биот работи в кабинета на началника на щаба на отбраната. Той е обвинен, че е снимал секретни документи на екрана на компютъра си ги е предавал на флаш памет, която полицията е конфискувала.

Полицията съобщи, че арестът е последвал продължителни разследвания от италианската вътрешна разузнавателна агенция AISI, с подкрепата на началника на щаба на отбраната. В сряда Ди Майо заяви пред парламента, че този ход на Русия е "враждебен акт, който ще има последствия".

Говорител на Кремъл заяви в сряда, че се надява инцидентът да не повлияе на "много положителния и конструктивен характер" на отношенията между двете страни. Руското посолство в Рим в сряда също изрази "съжаление" за експулсирането на двама членове от екипа на своето военно аташе.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес