Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От НАТО са загрижени от доставката на С-400 в Турция

12 юли 2019, 13:41 часа • 5453 прочитания

От НАТО заявиха днес, че са "загрижени" за придобиването от Турция на руската система за противоракетна отбрана С-400, след като Анкара получи първата си партида, съобщи АФП.

"Ние сме загрижени за потенциалните последици от решението на Турция да придобие системата С-400", каза официален представител на НАТО, след многократните предупреждения, че руската система е несъвместима със съюзническите оръжия.

Първата партида компоненти на противовъздушните ракетни системи (ЗРК) С-400 пристигна в Турция днес във въздушна база "Мюртед" в близост до столицата Анкара, съобщи Министерството на отбраната на страната, предаде БГНЕС.

Закупуването на най-новите руски системи за противовъздушна отбрана С-400 предизвика международен скандал между Турция и Съединените щати: те поискаха сделката да бъде прекратена и техните комплекси „Пейтриът“ да бъдат закупени в замяна. В случай на отказ Вашингтон не изключи възможността за отлагане или отмяна на продажбата на най-новите изтребители Ф-35 в Турция и заплаши Анкара със санкции за придобиването, но Турция отказа да се оттегли.

Москва и Анкара подписаха споразумение за доставка на системи С-400 през декември 2017 г. Турското сътрудничество с Русия по този въпрос беше силно критикувано от НАТО и Съединените щати, които посочиха за това опасенията за сигурността и несъвместимостта на С-400 с НАТО системите за противовъздушна отбрана.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес