Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От "наследници на Мусолини" до жена за премиер: Реакциите след победата на крайнодесните в Италия

26 септември 2022, 11:44 часа • 2120 прочитания

От млада активистка, която възхвалява Мусолини, до фаворит да стане първата дама премиер на Италия – Джорджа Мелони е изминала дълъг път, който доведе крайнодясната ѝ партия до ръба на властта. Така АФП описва Мелони, чиято партия "Братя на Италия" стана първа политическа сила в страната, според предварителните резултати от парламентарните избори в неделя. С този резултат дясноцентристката коалиция най-вероятно ще си осигури мнозинство в двете камари на парламента.

"Лидерката на постфашистката партия "Италиански братя" Джорджа Мелони е фаворит за премиер на Италия, след като получи близо една четвърт от гласовете на вчерашните избори", пише френският вестник "Либерасион".

Четиридесет и пет годишната лидерка изглежда ще е първата жена, която ще заеме премиерския пост в Италия, ще оглави най-дясното правителство на страната от Втората световна война насам и ще отправи предизвикателство към германско-френското влияние в ЕС, отбелязва британският в. "Телеграф".

Нейната крайнодясна коалиция е получила между 41 и 45% от гласовете, според частичните резултати, цитирани от вестниците, което е достатъчно, за да ѝ даде контрол и над двете камари на италианския парламент.

За самата нея резултатите от изборите вече са ясни, пише френският в. "Монд", като цитира думите ѝ, че италианците са изпратили "ясно послание в полза на дясно правителство, водено от "Италианските братя". Тя обеща също "да управлява за всички италианци" и да работи за обединяване на нацията.

Оставайки в опозиция на всички правителства, ръководили страната след предишните парламентарни избори през 2018 г., партията "Италиански братя" се наложи като водещата алтернатива и подобри резултата си от 4,3% от гласовете до близо 26,50% , отбелязва френското издание, цитирайки все още неофициалните данни. Изданието припомня, че успехите на италианската крайна десница са отбелязани по-малко от две седмици след победата на шведския консервативен блок, включващ партията "Шведски демократи", произлизаща от неонацистко движение.

В страна с хронична политическа нестабилност като Италия обаче експертите единодушно предричат кратък живот на победилата коалиция, съставена от три партии с конкуриращи се стремежи. За Мелони "предизвикателството ще бъде да превърне изборния си успех в лидерство на правителство, което да успее да се задържи", смята Лоренцо де Сио, преподавател по политически науки в Свободния международен университет за социални изследвания "Гуидо Карли" в Рим.

Но нейните коалиционни партньори имат далеч по-голям политически опит и може да ѝ създадат трудности, отбелязва в. "Монд", като припомня, че Мелони и Салвини са на противоположни позиции по украинския въпрос например.

Коя е Джорджа Мелони?

Бойно настроена срещу Европейския съюз, масовата имиграция и "ЛГБТ лобитата" Мелони получи доверието на разочарованите гласоподавателни и изгради мощен личен бранд.

"Аз съм Джорджа – аз съм жена, аз съм майка, аз съм италианка, аз съм християнка", обяви тя на митинг в Рим през 2019 г. Тези нейни думи бързо се разпространиха, след като бяха ремиксирани в песен с техно бийтове.

"Братя на Италия" води началото си от постфашистко движение, но Мелони се опитва да се дистанцира от миналото, докато не го отрича изцяло.

Тя се обявява в подкрепа на ценностите на традиционното католическо семейство, но казва, че ще запази закона за абортите в Италия, който ги разрешава, но позволява на лекарите да откажат да ги извършат.

Родена в Рим на 15 януари 1977 г., Мелони е отгледана сред работническата класа на кв. Гарбатела от майка си, след като бащата ѝ ги напуска. Тя е в политиката отдавна – става най-младият министър (бел.ред на спорта в кабинет на Берлускони от 2008 г. до 2011 г.) на 31 г. в поствоенна Италия. Съосновател на "Братя на Италия" през 2012 г.

На изборите през 2018 г. нейната партия получава едва 4% от вота в сравнение с над 25 на сто в неделя.

И така излиза пред съперниците си, но и коалиционни съюзници – антиимигрантската "Лига" с лидер Матео Салвини и "Форца Италия" на експремиера Силвио Берлускони. Мелони се облагодетелства от факта, че е единствената партия в опозиция през последните 18 месеца, след като предпочете да остане извън правителството на националното единство на Марио Драги. В същото време тя се опита да убеди съмняващите се в опита ѝ със слогана "Готови" на билбордите с лика ѝ в цялата страна.

Заради големия дълг на Италия обещава фискална предпазливост, въпреки че коалицията ѝ призовава за данъчни облекчения и по-високи социални разходи. Позицията на Мелони спрямо Европа е умерена през годините – тя вече не иска Италия да напуска еврозоната и подкрепи силно санкциите на ЕС над Русия заради войната в Украйна. Но казва, че Рим трябва да отстоява повече националните си интереси и подкрепя унгарския премиер Виктор Орбан в битките му с Брюксел. Партньорът на Мелони е тв журналист, двамата имат дъщеря, родена през 2006 г.

Снимки: Getty images

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес