Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От началото на годината: Над 18 000 мигранти са пресекли Ламанша към Великобритания

12 август 2024, 17:11 часа • 633 прочитания

Общият брой на мигрантите, пристигнали във Великобритания през Ламанша от началото на годината, достигна 18 342. Това е с 13% повече от миналата година (16 170 пристигнали до тази дата през 2023 г.), но с 3% по-малко в сравнение със същия период на 2022 г. (18 978).

Над 700 души са пресекли Ламанша вчера, а двама души са загинали по време на пътуването, предаде БТА. Това е най-големият брой мигранти, пристигнали по вода от встъпването в длъжност на премиера Киър Стармър.

Министерството на вътрешните работи в неделя регистрира 703-ма новопристигнали с 11 лодки. Това прави средно по 64 души в плавателен съд.

Още: Изоставени от трафиканта си: 20 мигранти заловиха гръцките власти в Егейско море

Двама души са загинали вчера във френски териториални води при опит да пресекат Ламанша, а няколко други са били спасени и върнати във Франция.

Френските власти съобщиха, че водят разследване за смъртните случаи.

Най-голям брой новопристигнали за един ден тази година беше регистриран на 18 юни, когато на британския бряг стъпиха 882 мигранти, след като на 1 май пристигнаха 771 души. "Рекорди" бяха отчетени и преди парламентарните избори в страната.

Всички искаме да се сложи край на рискованите пътувания с малки лодки през Ламанша, при които се пренебрегва граничната сигурност и се поставя в опасност човешки живот, се казва в изявление на министерството на вътрешните работи.

Още: Лодка с мигранти се преобърна край Мавритания

„Новото правителство предприема стъпки за повишаване на сигурността на границите ни, като създава ново командване за гранична сигурност, което ще обедини разузнавателните и правоприлагащите агенции, придобили нови правомощия за борба с тероризма и разполагащи със стотици служители в Обединеното кралство и в чужбина, за да разбият престъпните банди за контрабанда, които печелят милиони", се казва още в изявлението.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес