Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От 108 души, 102-ма ги няма: Историите за руски войници тип "пушечно месо" нямат край (ВИДЕО)

24 октомври 2024, 07:42 часа • 1678 прочитания

"Бяха три автобуса, 108 души. От тях 102 души изчезнаха". Това е репликата, която охарактеризира най-добре продължението на историята за "безследно изчезващи" руски войници от военната част 40463 Луганск.

Още: "Изчезнаха безследно": Жени на руски военни искат от Путин да каже къде са мъжете им (ВИДЕО)

Историята е разкрита от руския опозиционен информационен телеграм канал ASTRA. Медията публикува серия от видеа, със свидетелски показания - на роднини на войниците. На първото видео са показани мъже, сключили договор за служба с руското военно министерство и са изпратени в луганската в/ч 40463. Това са последните кадри, на които близките им ги виждат живи. Снимано е на 2 май. От тях, според роднини, оцелял само авторът, войник ​​с позивна "Саймън".

Над 100 души с автобуси

Този път става дума за бивши затворници, подписали договор за служба в руската армия през април 2024 г. Те идват от наказателни колонии на Волгоградска област. Повечето от тях са пратени на първа линия на фронта, да извършват щурмове тип "пушечно месо" по-малко от 2 седмици след като отиват на фронта. Те изчезват при първата си мисия. Имената на някои от тях:

  • Александър Скворцов. Сключил договор в ИК-24 (изправителна колония) на 22 април. Последно се обадил на близките си на 3 май. На следващия ден го пращат на щурм, а от 8 май се води безследно изчезнал, при село Спорно.
  • Андрей Чигаркин. Сключил договор в ИК-24 на 22 април. На 1 май съобщава на близките си, че го изпращат на бойна задача. 10 юни – статус "изчезнал", при село Спорно.
  • Дмитрий Шурупов. Сключил договор в ИК-5 на 22 април. Изчезнал на 8 май, посока - село Берестово.
  • Георги Михитарян. Сключил договор в ИК-24 на 24 април. Престоява на полигон за обучение 9 дни, след което изчезва на бойна задача на 11 юни, направление - село Берестово.
  • Виктор Фролов. Подписал договор на 10 април, пристига в Луганск на 30 април. Той изчезва на 17 май.
  • Виталий Павлишен. Подписал договор на 24 април. За последен път има връзка с близките си на 29 април. На 18 май близките са уведомени, че е в неизвестност.
  • Алексей Левин. Заминава на бойна задача на 20 март 2024 г. и същия ден изчезва.

Според майката на Скворцов общо 3 автобуса със затворници са изведени от волгоградските колонии - както тя твърди, 108 души. От тях 102 са изчезнали.

Още: Пореден дневен рекорд на избити руски войници в Украйна (ОБЗОР - ВИДЕО, 18+)

Представители на поделението казват на роднините, че издирването и евакуацията са невъзможни, а военната служба игнорира молбите на роднините с месеци.

"И така, това повдига въпроса защо да ги изпращате там, ако знаете, че не можете да ги извадите? Не знам как да го кажа... Помогнете, моля, скоро ще станат 6 месеца, но не знам къде е тялото на сина ми, къде е моят син" - това казва бащата на Виктор Фролов в обръщение към издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Виктор Путин и ръководителят на Руския следствен комитет Александър Бастрикин.

"Последният контакт с нашия любим човек беше преди 174 дни. На молба да ни предоставят документи и лични вещи, чуваме в отговор, че той е взел всички лични вещи и документи със себе си. На 15 юли е изпратено искане от военната служба за извлечение от заповедта за задачата му, заверено копие от договора и обстоятелствата на изчезването и съдбата на нашия любим човек. Оттогава няма нито отговор, нито връзка", казват близките на Георги Михитарян.

Още: Трябва пушечно месо: В Московска област увеличиха премията за влизане в руската армия

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес