Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оставки в британското правителство преди промените в бъдещия кабинет на Сунак

25 октомври 2022, 16:27 часа • 1743 прочитания

Министърът на правосъдието на Великобритания Брандън Люис заяви, че подава оставка преди разместването на кабинета след назначаването на Риши Сунак за министър-председател.

"След като обмислих позицията си, подавам оставка от правителството", пише той в официално писмо, публикувано в неговия Twitter.

Люис също така поздрави Сунак за назначаването му за лидер на управляващата Консервативна партия и ръководител на правителството и изрази подкрепата си за него.

Малко преди него британският министър на енергетиката, бизнеса и промишлеността Джейкъб Рийс-Мог също обяви оставката си.

БГНЕС припомня, че по-рано днес британският крал Чарлз III утвърди Сунак за нов министър-председател и му възложи да състави правителство.

В понеделник Риши Сунак беше избран за ръководител на управляващата Консервативна партия на Великобритания и пое поста министър-председател на страната. Сунак стана третият министър-председател на Великобритания тази година. През юли Борис Джонсън обяви намерението си да се оттегли от поста министър-председател. Избрана през септември, Лиз Тръс беше премиер само 44 дни, преди да обяви оставката си, след като беше подложена на критики във връзка с новия план за икономическа подкрепа и опасенията, че правителството ще увеличи държавния дълг, за да го изпълни.

Британските медии съобщават, че новият министър-председател ще започне да прави промени в правителството още днес следобед.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес