Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оставиха в ареста заподозрян за историята "Бабченко"

01 юни 2018, 07:21 часа • 1066 прочитания

Киевски съд остави за два месеца в ареста заподозрения за организацията на убийството на руския журналист Аркадий Бабченко. Според решението на съдията Виктория Свитлицка заподозреният - директор на украинското оръжейно предприятие "Шмайсер" Борис Герман - няма да може да излезе на свобода под гаранция.

На заседанието на съда Герман заяви, че предварително е осъзнавал, че "изпълнителят" на покушението ще сътрудничи на Службата за сигурност на Украйна, а убийството ще бъде инсценирано, предаде БГНЕС.

Според Герман изпълнител на покушението е Алексей Цимбалюк. Заподозреният обясни защо контраразузнаването е избрало за покушението именно Цимбалюк. Цимбалюк е бил известен с дейността си по време на правителствената операция срещу сепаратистите в източната част на Украйна и "никога в живота си няма да убие който и да е човек, особено човек без оръжие". "Всички прекрасно знаеха, че той ще изтича в СБУ (Службата за сигурност на Украйна) и ще започне да разказва всичко, защото така са научени на фронта. ЗАтова и ние знаехме, че ще бъде наистина инсценировка", разказва Герман.

Той отбелязва, че няма отрицателни чувства към Бабченко и няма претенции към Цимбалюк.

По-рано руският журналист Аркадий Бабченко отхвърли критиките относно работата му с украинските служби за сигурност след инсценирането на смъртта му.

"Моята цел беше да остана жив и да подсигуря безопасността на семейството ми. Това беше първото нещо, за което помислих. Журналистическите стандарти бяха, а и са последното, за което си мисля сега", заяви руският гражданин, ден след неговото шокиращо появяване, след като украинските служби го обявиха за мъртъв.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес