Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ОССЕ обяви ЧВК "Вагнер" за терористична организация

04 юли 2023, 23:45 часа • 5606 прочитания

Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа класифицира частната военна компания "Вагнер" като терористична организация. Решението е отразено в декларация на организацията, публикувана след 30-ата годишна сесия, която се проведе от 30 юни до 4 юли във Ванкувър.

Според изявлението на ПА на ОССЕ ЧВК "Вагнер", която нарича себе си частна структура, "предприема военни действия и подривни операции за постигане на явни и тайни външнополитически цели на руското правителство, въпреки че ЧВК са технически забранени от руското законодателство". "В същото време за една година групата "Вагнер" е получила от държавния бюджет повече от 86 милиарда рубли, или над 1 милиард долара", се казва в декларацията, цитирана от БГНЕС.

ПА на ОССЕ определя, че действията на ЧВК "Вагнер" от името на "руското правителство могат да бъдат характеризирани като терористични по своя характер и намерения, така че признаването на Групата "Вагнер" от националните власти за терористична организация е оправдано. ПА на ОССЕ също така осъжда правителството на Беларус за това, че "е позволило на Групата "Вагнер" да изгради военна база на нейна територия, като по този начин застрашава целия регион на балтийските държави".

ПА на ОССЕ призовава държавите - участнички в ОССЕ, да укрепят международните норми, които ясно признават терористичния характер на Групата "Вагнер" и нейните дейности, както и "отговорността на Руската федерация като държава спонсор на посочената терористична организация и недопустимостта на използването на такива субекти в междудържавните отношения".

На 23 юни основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин обвини Министерството на отбраната в нанасяне на удари по позициите на неговата компания и заявява, че бойците му отиват в Москва, за да "се разберат с властта". ФСБ образува наказателно дело за организиране на въоръжен бунт. Ситуацията беше разрешена до вечерта на 24 юни с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес