Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Още от същото: Социалистите печелят изборите в Испания

29 април 2019, 08:50 часа • 1604 прочитания

Управляващите социалисти печелят парламентарните избори в Испания. Партията на Педро Санчес спечели третия вот в страната за 4 години, но не успя да постигне мнозинство и ще трябва да управлява в коалиция, съобщава BBC.

Партията на премиера Педро Санчес получава 29% от гласовете и ще се нуждае от помощта на левите "Подемос" и регионалните партии, или дясноцентристите, за да сформира правителство.

За първи път след края на военния режим приключи през 70-те години, крайнодясна партия ще влезе в парламента. Това е Vox, която се противопоставя на мултикултурализма, феминизма и неограничената миграция.

Народната партия претърпя тежък крах на доверието, спечелвайки едва 66 места в 350-местния парламент, в сравнение със 137 на предишния парламентарен вот. Това е най-слабото изборно представяне в историята на консервативната партия. Тя управляваше Испания, докато не беше изхвърлена от властта през май 2018 г. при вот на недоверие.

В речта си след победата Санчес каза, че големите предизвикателства пред партията са да се бори с неравенството, да напредне в съвместното съществуване и да спре корупцията.

"Бъдещето спечели, а миналото загуби", каза лидерът на социалистите в реч пред празнуващите си привърженици. По време на мандата си той повиши минималната работна заплата, назначи кабинет, в който преобладават жени, и обеща да въведе закони, криминализиращи като изнасилване сексуалния акт, ако не е по взаимно съгласие.

Социалистите спечелиха 123 места, а техният бивш коалиционен партньор "Подемос" спечели 42 места. Резултатът е личен успех за министър-председателя, който увеличи дела на партията си от 23% от гласовете през 2016 г.

Но на лявата коалиция все още не ѝ достигат 11 места до необходимите 176 за мнозинство в 350-местния парламент. Санчес би могъл да компенсира разликата с помощта на по-малките регионални партии като баските националисти, но вероятно ще се нуждае и от помощта на каталунски партии, борещи се за независимост, които оттеглиха подкрепата си за правителството миналия месец, предизвиквайки предсрочния вот.

Още снощи "Подемос" заяви готовност да се коалира със социалистите.

Лявоцентистите от ERC бяха големият победител в Каталуния, печелейки 15 места в парламента. Техният лидер Ориол Жункерас, който е в ареста, тъй като е съден за ролята си в обявяването на независимост през октомври 2017 г., благодари за милионите гласове, получени от неговата партия.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес