Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Още двама са арестувани във връзка с камиона-ковчег

25 октомври 2019, 16:02 часа • 1202 прочитания

Още двама души са арестувани във връзка с откритите 39 тела в камиона-ковчег в британското графство Есекс, предава лондонската медия Sky News.

Арестуваните са задържани по обвинения в трафик на хора и убийство. Така общо трима души за момента са в ареста във връзка с инцидента, заедно с шофьора на камиона Мо Робинсън, открит в град Грейс.

Арестуваните са мъж и жена на по 38 години. Арестът е извършен в Уорингтън, Северна Англия, според полицията в Есекс. Операцията по задържането им е част от разследването на инцидента в Есекс.

Британската полиция продължава да разпитва шофьора на камиона с над 39 души, открити мъртви в хладилно ремарке в Есекс, предава ВВС. 25-годишният Мо Робинсън от Портдаун, графство Арма в Северна Ирландия, беше арестуван по подозрение за убийство в сряда от полицията в Есекс. Служители в Северна Ирландия извършиха обиски в две къщи, а Националната агенция за борба с престъпленията заяви, че работи за идентифициране на „организирани престъпни групи, които може да са играли роля в случая“.

Полицията заяви, че най-вероятно жертвите са с китайско гражданство, но „картината може да се промени“, тъй като техните самоличности още не са установени. Новината получи силен отзвук в Китай и предизвика официални лица да заявят на 25 октомври, че все още работят за потвърждаване на самоличността на осем жени и 31 мъже, открити в задната част на хладилно ремарке в графство Есекс. Китайското посолство в Лондон уточни, че е в близък контакт с британската полиция.

В същото време инцидентът показва промяна в мигрантските маршрути. През последните години опитите на мигрантите да достигнат Великобритания се бяха насочили към френския порт Кале. Сега маршрутът се е преместил към белгийската част на Европейски път Е40, съобщава BTV.

По първоначални данни камионът е минал през белгийското пристанище Зеебрюге, откъдето с ферибот е пристигнал във Великобритания. Белгийската прокуратура, която води собствено разследване, заяви, че в момента се установява кога и къде жертвите са качени в хладилния контейнер.

"Имаше пренасочване на миграционния маршрут от Кале към белгийската част на Европейски път Е40", казва Стеф Янсенс от белгийския федерален център по миграция. Престъпни групи, занимаващи се с трафик на хора, установили контрол над паркингите по магистралата Брюксел-Северно море (белгийската част на магистрала Е40), които служат за сборни пунктове на мигрантите.

През последните две години се забелязва дори изместване на маршрутите още по на север, в търсене на места с по-занижени пристанищен контрол и мерки за сигурност.

"Това явление се измести и към Антверпен и пристанища като Хук ван Холанд в Холандия, защото тези пристанища са по-малко натоварени и там не се извършва чак такъв контрол", заяви той.

По думите на експерта мигрантите плащат до 6000 евро за "гарантирано" преминаване във Великобритания.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес