Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осем украинци взеха в плен 16 руски войници в Ню Йорк (ВИДЕО)

27 август 2024, 12:14 часа • 3397 прочитания

В село Ню Йорк в Донецка област бойци от украинската 425-а щурмова бригада са пленили двойно по-голям брой руснаци в зърнохранилище. 

Войниците са получили задача да прочистят сградата, за да не може противникът да се укрепи там. По първоначални данни обаче те са имали информация, че в зърнените складове има максимум петима руски военни, разказват те пред журналиста Юрий Бутусов.

Украинските бойци два пъти се опитали да атакуват зърнохранилището. Боят е протекъл много интересно, за което разказват както командирът на украинската бойна група с позивна "Водолей", така и плененият командир на взвод лейтенант Владислав Акимов от руската 9-та мотострелкова бригада, която се била окопала в обекта.

Още: За одобрение за ATACMS: Украйна ще представи списък с руски цели на САЩ

"Водолей" споделя, че след първия неуспешен щурм е говорил с всички бойци и общото мнение за числеността на противника е било, че имат срещу себе си "пет дула" т.е. петима окупатори. Украинците трябвало да ги отрежат от доставки и от възможността да се придвижват, за да не получат подкрепления.

Украинците атакували с бойна машина "Брадли" и с дронове, но врагът също бил наясно, тъй като получил данни от своето въздушно разузнаване, и бил в очакване. Междувременно руснаците получили заповед да излязат от сградата и да преодолеят кръстовището близо до нея.

"Трябваше да минем през кръстовището, но имаше засада, картечен огън, имаше укрепен район и картечарят седеше там и не ни позволяваше да преминем. За едната група това завърши катастрофално, за другата - малко по-малко катастрофално", казва Акимов. 

След това руснаците преустановили опитите си да пресекат кръстовището и цяла седмица стоели в зърнохранилището.

Още: Украинците атакуват ключово място в Белгородска област (КАРТА)

Междувременно украинците "извикали танк и им изпратили няколко подаръка", а след последния изстрел от танка щурмували отново сградата и заели отбранителни позиции на 1-вия етаж. Сградата имала общо 16 етажа като руските военни заемали от 4-ия до 9-ия етаж.

Руснаците отразили първата атака "сравнително уверено", но при втората вече били сериозно затруднени от силния огън на украинския "Брадли" и на дроновете "Баба Яга".

В крайна сметка руснаците се оказали блокирани на стълбището и нямали друг изход освен да се предадат.

Още: Отново обезглавен от руснаците украински военен: Украйна сезира ООН

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес