Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осем от членовете на каталунското правителство ще бъдат арестувани

02 ноември 2017, 18:31 часа • 3834 прочитания

Осем от членовете на разпуснатото каталунско правителство ще бъдат задържани, докато тече разследването за ролята им в сепаратистките действия в региона. Това реши Върховният съд в Испания, предаде AFP.

Сред обвиняемите е Ориол Хункерас, заместникът на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон. Той е в Белгия и отказва да се яви пред съда в Мадрид.

По-рано стана ясно, че съдът иска европейска заповед за арест на Пучдемон и за още четирима членове на старото регионално правителство.

Политиците, за които се смята, че са в белгийската столица, бяха призовани за съда, след като прокурорите ги обвиниха в подбуждане на бунт и злоупотреба с публични средства.

Според прокуратурата единственият политик, който може да остане на свобода до старта на съдебното заседание, е бившият регионален икономически министър Санти Вила. Той ще трябва да плати 50 000 евро гаранция.

Върховният съд на Испания отложи за 9 ноември изслушването на шестима бивши членове на каталунския парламент, включително бившия председател Карме Форкадел. Дотогава те ще бъдат поставени под полицейско наблюдение.

Днес, 2 ноември, започнаха слушанията в испанския Национален съд. От 14-те членове на сваленото от Мадрид каталунско правителство, които получиха призовки, петима не се явиха, включително Пучдемон, който в началото на седмицата избяга в Белгия. Испанските власти задействаха правни механизми срещу членове на бившето каталунско ръководство, участвали в приетата от регионалния парламент декларация за независимост миналия петък. В отговор Мадрид суспендира автономните права на областта и пое пряк контрол върху администрацията съгласно чл. 155 от Конституцията на Испания.

Каталунските лидери може да бъдат съдени за бунт, антидържавна дейност и злоупотреба с държавни средства. За бунт испанското правосъдие предвижда максимална присъда до 30 г. затвор.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес