Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орбан за расистките си изказвания: Защитих цивилизационната си позиция

28 юли 2022, 15:55 часа • 3098 прочитания

Премиерът на Унгария Виктор Орбан защити коментарите си по въпроса за създаването на "народи със смесена раса", като заяви, че те представляват "културна, цивилизационна позиция".

"Понякога се случва да говоря по начин, който може да бъде разбран погрешно... Позицията, която представлявам, е културна, цивилизационна позиция", заяви Орбан на съвместна пресконференция с австрийския канцлер Карл Нехамер по време на еднодневно посещение в Австрия.

Орбан предизвика буря от критики, след като миналата събота в реч в румънската област Трансилвания, където живее унгарска общност, предупреди да не се смесват с "неевропейци".

Нехамер заяви, че въпросът е бил "разрешен... по взаимно съгласие и с пълна яснота", като добави, че страната му "решително осъжда... всяка форма на расизъм или антисемитизъм".

Международният комитет "Аушвиц" призова Европейския съюз и конкретно Нехамер да се разграничат от "расистките изявления на Орбан".

Австрия е първата държава от ЕС, която приема Орбан за разговори, откакто той спечели четвърти пореден мандат на балотажа през април.

Освен расовия спор, двамата лидери обсъдиха миграцията и енергийната сигурност на фона на напрежението около нахлуването на Русия в Украйна.

Виена вижда себе си "като честен брокер" и се стреми да не измести Унгария на втори план, заяви пред АФП австрийски служител, пожелал анонимност.

Представители на еврейската общност изразиха тревога, след като Орбан -ултраконсерватор, известен с антимигрантската си политика и язвителната си реторика, заяви, че "не искаме да се превръщаме в народ със смесена раса".

59-годишният Орбан също така изглежда намекваше за газовите камери на нацистка Германия, когато критикуваше плана на Брюксел за намаляване на търсенето на газ в Европа с 15 % след нахлуването на Русия в Украйна.

Съветничката на Орбан Зуза Хегедус подаде оставка във вторник, като обяви речта му за "чист нацистки текст".

В отговор Орбан подчерта "политиката на нулева толерантност на своето правителство, когато става въпрос за антисемитизъм и расизъм", според писмо, което беше оповестено публично.

"Гордея се с резултатите, които Унгария постигна срещу расизма през последните години", заяви Орбан пред репортери в сряда. АФП

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес